Србија и Балкан

Дрецун: Курти триковима покушава да добије чланство у Савету Европе без формирања ЗСО

Председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун је изјавио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да маневрише и да јефтиним политичким играма добије чланство у Савету Европе (СЕ)
Дрецун: Курти триковима покушава да добије чланство у Савету Европе без формирања ЗСО© A.K./ATAImages

Председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун рекао је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да маневрише и да јефтиним политичким играма добије чланство у Савету Европе (СЕ), а да не буде натеран да формира Заједницу српских општина (ЗСО).

"Прво што треба имати у виду је понашање Аљбина Куртија. Њему је ово изборна година. Он жели да добије још један мандат. Овај постојећи мандат је добио првенствено на обећању да неће формирати никакву ЗСО и да за њега Бриселски споразум не постоји. Градећи једну снажну антисрпску политику, подижући ту антисрпску реторику, јачајући екстремне Албанце у нападима на Србе, терорисањем Срба једностраним потезима који су уперени против опстанка српског народа", рекао је Дрецун за РТС.

Додао је да је Курти придобио све већу подршку албанског бирачког тела, посебно међу младим Албанцима.

"Ако би сада одједном прихватио оно на чему инсистира ових неколико година, да нема формирања ЗСО, да направи било какав корак, он би изгубио значајну подршку и био би нападан од стране опозиције која га сада већ критикује да је наводно прихватио формирање ЗСО, али да то крије због избора", оценио је Дрецун.

Подсетио је да смо имали позицију Немачке, чији је шеф делегације у СЕ рекао да тзв. Косово испуњава суштински све услове за чланство у СЕ.

Дрецун додаје да је, када се суочила са отпором једног броја држава, Немачка променила став и затражила да се предлог статута, нацрта статута, који је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак урадио са својим тимом, пошаље тзв. уставном суду.

"Међународно право се примењује селективо"

"Некима и даље смета Република Српска и имају идеју да се она сведе на неку маргину која би се утопила у БиХ", рекао је Дрецун говорећи о намери да се у УН усвоји резолуција о Сребреници.

Када је реч о резолуцији о Сребреници која би требало да буде 23. маја на дневном реду у УН, Дрецун каже да има више од 60 западних земаља које ће вероватно, гласати за ту резолуцију, а да су и организације Исламске државе и Исламске конференције, где је око 50 држава најавило да ће подржати ову резолуцију.

"Ако рецимо то само саберете, долази се бар до бројке од стотинак земаља. Наравно да неке земље схватају колико је ово тежак проблем и колико ће бити веома тешке последице, те земље разумеју да се међународно право често користи на селективан начин", каже Дрецун.

Напоменуо је да некима и даље смета Република Српска и имају идеју да се она сведе на неку маргину која практично не би значила ништа и која би се утопила у Федерацију, односно у БиХ која би била под изразитом доминацијом Бошњака, односно бошњачког руководства.

"Изгледа да некоме није циљ да се ситуација на Балкану стабилизује, да се развија у позитивном правцу, него се подгревају старе ране", оценио је Дрецун.

image