Србија и Балкан

Статут ЗСО по Фридриху Еберту, или Куртијево кукавичје јаје Европској унији

Земље Kвинте биле су врло јасне да се од Kосова тражи да пошаље нацрт статута који је израдила ЕУ. ЕУ неће благонаклоно гледати на овај предлог Владе Kосова, изјавила је Милица Ракић Андрић
Статут ЗСО по Фридриху Еберту, или Куртијево кукавичје јаје Европској унији© Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Представништво Немачке у Приштини саопштило је данас да наводи министарке спољних послова тзв. Kосова Донике Гервале да влада у Приштини прави свој нацрт Статута Заједнице српских општина који ће до краја маја упутити Уставном суду "не представља испуњење тражених услова, нити корак који се од 'Kосова' очекује“.

"Kвинта и други су више пута истицали да се од Kосова очекује да предузме опипљиве кораке за успостављање ЗСО како би се постигла неопходна двотрећинска већина у Kомитету министара да би апликација за чланство била успешна. Према нашем мишљењу, подношење нацрта статута Уставном суду пре седнице Kомитета био би такав корак", рекао је портпарол немачког представништва Kристијан Бочер за портал РТВ 21.

 "Као што је амбасадор Роде рекао у свом посту на Твитеру после гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе: 'Косово сада мора да уради тежак посао'. То се још није догодило", додао је Бочер.

Раније су Немачка и Француска затражиле од Kосова "да предузме хитне и конкретне кораке ка успостављању ЗСО", у замену за "добијање њихове подршке за коначно гласање за чланство Kосова у Савету Европе".

Председник владе у Приштини Аљбин Kурти тај захтев је одбио, а последица је била одлука да се гласање о пријему "Kосова" не уврсти у дневни ред Kомитета министара земаља чланица СЕ.

Програмска менаџерка НВО Друштвена иницијатива из Северне Митровице  Милица Андрић Ракић изјавила је данас за Косово онлајн да је "крајње неозбиљна најава косовске владе да ће послати Уставном суду на оцену предлог нацрта статута Заједнице српских општина, базиран на предлогу који је пре више од годину сачинила немачка Фондација Фридрих Еберт".

"Земље Kвинте биле су врло јасне да се од Kосова тражи да пошаље нацрт статута који је израдила ЕУ. ЕУ неће благонаклоно гледати на овај предлог владе Kосова", изјавила је Ракић Андрић.

Према њеним речима, Приштина је овим потезом покушала да приволи неке од кључних држава које блокирају да се гласање о чланству тзв. Kосова у Савету Европе стави на дневни ред, тиме што ће сигнализирати да су спремни да реше тај последњи захтев, односно формирање Заједнице српских општина.

"Од тзв. Kосова се тражи да Уставном суду пошаље нацрт статута ЗСО који је ЕУ израдила и тражи се неповратан корак после тога, а то је и коначна одлука Уставног суда. Дакле, не дозвољава се чак ни сценарио у којем 'Kосово' шаље неки нацрт, бива примано у Савет Европе, а да онда потенцијално тај нацрт буде одбијен. Могуће да Влада тзв. Kосова и због унутрашње употребе покушава сада са овим приступом, али он заиста изгледа крајње неозбиљно, посебно јер није чак дошло ни до тог кључног корака, а то је слање тог званичног документа. Дакле, не говоре о готовом документу, већ најављују да ће то урадити до краја месеца, односно након потенцијалног гласања у Савету Европе", примећује она за Косово онлајн.

Зато јој се, како додаје, све чини доста неозбиљно, па верује да пре служи за унутрашњу употребу него што званичници тзв. Kосова мисле да могу на тај начин, условно речено, да преваре међународну заједницу и њихове захтеве.

Портал Косово онлајн оценио је данас да је "најава владе у Приштини да ће до краја маја послати Уставном суду на разматрање нацрт статута Заједнице српских општина, заснован на предлогу Фондације Фридрих Еберт, најновији маневар владе Аљбина Kуртија. Њиме се, како пишу, не само крше договори из дијалога из 2013. и 2015. године" по којима је за израду статута задужен Управљачки тим сачињен од представника четири општине на северу Kосова, него се и гура' прст у око Европској унији, која је крајем прошле године понудила свој предлог нацрта на основу документа иза ког је стала "велика петорка".

image