Србија и Балкан

Петковић: Савет Европе не сме да наседне на Куртијеву превару

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је рекао да је Аљбин Курти са својим менторима у последњи час, пред почетак састанка Комитета министара СЕ, послао писмо, у коме се наводи да ће до краја месеца наводно испунити своју обавезу и послати нацрт статута ЗСО тзв. Уставном суду Косова
Петковић: Савет Европе не сме да наседне на Куртијеву превару© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић да је у току покушај велике преваре Аљбина Куртија, уз подршку његових појединих ментора, који су, да би обманули Савет Европе, у последњи час, пред почетак састанка Комитета министара СЕ, послали писмо, у коме наводе да ће до краја месеца наводно испунити своју обавезу и послати нацрт статута ЗСО тзв. Уставном суду Косова.

Петковић је нагласио да Савет Европе не сме да наседне на превару, јер све што тренутно Курти ради нема везе са дијалогом, већ само са његовим једностраним и насилним потезима, упереним против српског народа на КиМ.

У писму се додатно каже како тај статут саставља Курти, у координацији са њему лојалним Србима са Косова, а на основу документа који је израдила немачка фондација Фридрих Еберт, наводи се у саопштењу Канцеларије.

"Седам доказа да је реч о чистом фалсификату"

Петковић је рекао да је реч је о чистом фалсификату, путем којег Курти жели да избегне своје обавезе из дијалога и то образложио у седам тачака.

"Прво, према постигнутим споразумима у Бриселу, коначни Статут се договара и усваја у дијалогу на високом нивоу, тако да нема говора да то може да буде једнострани акт Приштине! Друго, такође према споразумима, Нацрт Статута ЗСО је у надлежности Управљачког тима, који је 2. маја 2023. у Бриселу, у Дијалогу на високом нивоу, представио свој Нацрт. Треће, Управљачки тим чине Срби са КиМ и они званично по овом питању заступају интересе српског народа, са којима су више месеци уско кординирали на писању Нацрта Статута", рекао је Петковић.

Петковић је као још један доказ да се ради о фалсификату навео и да је 21. октобра 2023. велика петорка, заједно са Лајчаком Београду представила Нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ.

"Београд је изразио спремност да ради на том документу, као доброј полазној основи, за састављање коначног Статута. Позитиван став према овом документу смо јасно исказали у делу који се односи на поштовање Споразума из 2013. и 2015, и без залажења у питања која би била статусног карактера", рекао је Петковић.

Додао је и да је Нацрт Статута ЕУ Курти јавно одбио и рекао да о њему не жели да разговара.

"Шесто, немогуће је да невладине организације пишу статут ЗСО, а још мање да се такав документ подмеће као некакав званичан предлог. Седмо, никаква мала дружина која се окупила око нелегитимних албанских градоначелника не може да буде легитимни представник српског народа, са којима би Курти разговарао о Статуту, посебно имајући у виду да су ти појединци освојили 3,5 одсто албанских гласова на северу, док је те изборе српски народ бојкотовао", рекао је Петковић.

image