Србија и Балкан

Крај пописа на КиМ данас: Резултати за три месеца, очекује се 200.000 становника мање

У процесу је требало попунити седам упитника, а спорни су о ратној одштети и упитник о регистрацији сродника, односно навођења погинулих и несталих чланова породице
Крај пописа на КиМ данас: Резултати за три месеца, очекује се 200.000 становника мање© Ferdi Limani/Getty Images

Попис становништва, домаћинстава и станова на тзв. Косову завршава се данас, а очекује се да ће прелиминарни резултати пописа бити објављени у року од три месеца, преноси "Газета експрес".

У процесу, који је почео 5. априла, овог пута требало је попунити седам упитника. У овом регистру додат је упитник о "ратној одштети" и упитник о регистрацији погинулих и несталих чланова породице.

Агенција за статистику на КиМ је прикупљање ових података правдала значајем за породичну привреду, доношења бољих политика за државу, планирања буџета и инвестиција, побољшања услова живота у земљи и страних инвестиција.

Срби су позвани да бојкотују попис, упркос казнама од 2.000 евра. Пре недељу дана приштинске власти су саопштиле да је у српским заједницама на северу КиМ регистровано око 1.000 Срба.

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва, јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.

Какве су размере прогона над Србима, открио је и историчар Петар Ристановић који је обелоданио да се са Косова и Метохије од почетка 1960-их па до 1989. године иселило између 130.000 и 140.000 Срба, односно од 40 одсто њих који су тамо живели.

image