Србија и Балкан

Попис становништва на Косову и Метохији почиње данас

Према последњем попису који је обављен 2011. године, на Косову и Метохији живело је 1,7 милиона становника, при чему попис није спроведен у четири општине на северу покрајине, а у осталим општинама Срби су само делимично учествовали
Попис становништва на Косову и Метохији почиње данасGetty © Andrew Aitchison

На Косову и Метохији данас почиње попис становништва, у оквиру кога ће се прикупљати подаци о броју становника, социјалним и друштвеним условима живота. Попис ће трајати до 17. маја, а пописивачи у јужној српској покрајини радиће и викендом, када су грађани код куће.

Хазбије Ћерићи из Агенције за статистику у Приштини изјавио је да ће прелиминарни резултати пописа бити објављени три месеца од окончања процеса, пренела је раније "Коха".

Према последњем попису који је обављен 2011. године, на Косову и Метохији живело је 1,7 милиона становника, при чему попис није спроведен у четири општине на северу покрајине, а у осталим општинама Срби су само делимично учествовали.

После више од две године одлагања, тзв. Косово ће побројати становнике, домаћинства и станове или куће, а у попис ће бити укључен и север насељен претежно српским становништвом.

У попису становништва биће ангажовано око 3.500 пописивача и 891 надзорник, као и представници Агенције за статистику.

Биће потребно попунити седам упитника, укључујући и онај о "ратној одштети" и регистрацији расељених лица.

Агенција за статистику правда прикупљање ових података значајем за доношење бољих политика за тзв. Косово, планирање буџета и инвестиција, као и побољшање услова живота свих грађана.

image
VV inauguration
banner