Србија и Балкан

"Џерузалем пост": Хоће ли гласање у УН о Сребреници поново гурнути Балкан у рат?

"Издвајајући оно што се догодило у Сребреници, игноришући друге страхоте босанског сукоба, УН имплицитно сугеришу да су само Срби били починиоци, а сви остали жртве", написао је у ауторском тексту за "Џерузалем пост" Мајкл Фројнд
"Џерузалем пост": Хоће ли гласање у УН о Сребреници поново гурнути Балкан у рат?www.globallookpress.com © Hannes Müller/Zentralbild

"Са ратовима који бесне на Блиском истоку и у Украјини, није изненађујуће што би тињање тензија на Балкану углавном остале непримећене. Међутим, непажња према региону у којем је у прошлости избио широк сукоб носи опасност, а то би ускоро могло бити стављено на пробу", пише у ауторском тексту за "Џерузалем пост" некадашњи заменик директора за комуникације у кабинету израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа Мајкл Фројнд, о ситуацији у вези са резолуцијом о Сребреници.

"Иако су ратни злочини почињени у Сребреници по свему судећи ужасни, они не представљају геноцид, како је истакао познати ловац на нацисте Ефраим Зуроф из Центра Симон Визентал", пише Фројнд, истичући:

"Штавише, ова резолуција никако не би могла доћи у горем тренутку за Балкан. Они који стоје иза ове иницијативе можда имају најбоље намере, али беспотребно антагонизирају Србију и ризикују да дестабилизују цео регион."

Аутор текста истиче и да би "усвајање резолуције у њеном садашњем облику могло би се показати изузетно штетним за Израел и друге западне земље".

Фројнд подсећа и да је Балкан већ на ивици сукоба "углавном захваљујући провокативним напорима Косова да добије међународно признање као независна држава".

"Косово, покрајина Србије и колевка њене цивилизације, незаконито је и једнострано прогласила независност у фебруару 2008. године, што власти у Београду одбијају да признају", навео је Фројнд у тексту за "Џерузалем пост".

Злочине чинили сви

Према речима некадашњег заменика директора за комуникације у кабинету израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, "одлука Бајденове администрације да сада покрене резолуцију УН у вези са догађајима који су се десили у рату у БиХ пре готово 30 година је у најмању руку чудна".

"Током рата у Босни, од 1992. до 1995. године, дела окрутности и бруталности чиниле су све стране: и Срби, и босански муслимани, и Хрвати. Иако је Сребреница најпознатија, тешко да је то једини пример човекове способности за нечовечност. Након избијања рата, УН су основале Међународни кривични суд за бившу Југославију, који је касније осудио званичнике босанских Срба за њихове акције у Сребреници", објашњава Фројнд, додајући:

"Касније је такође прогласило шест високих хрватских званичника кривим за ратне злочине и закључило да је хрватска влада водила злочиначку политику етничког чишћења."

Сребреница – Пандорина кутија опасна по Запад

Конкретне мере које би допринеле помирењу у региону су, наводи аутор, на пример као оне када је председник Србије Александар Вучић посетио је Меморијални комплекс Поточари и одао почаст жртвама, али и најавио и да ће Србија донирати пет милиона долара за развојне програме општине Сребреница.

Фројнд наглашава да би усвајање ове резолуције било "не само историјски погрешно, већ ефективно оправда многе злочине које су починиле власти босанских муслимана и Хрватске", што, према његовом мишљењу, није добро за изградњу већег разумевања у региону.

Оно што аутор текста посебно истиче је да би усвајање резолуције, уз тензије на Балкану, будући да је председник Републике Српске Милорад Додик упозорио да "Босна и Херцеговина можда неће преживети" усвајање резолуције УН, на шта је америчка амбасада у Сарајеву је саопштила да сваки покушај разбијања БиХ "неће бити толерисан", ствара и посебну претњу по Израел и Запад.

Наиме, Фројнд изражава бојазан да ће "усвајање резолуције којом се Сребреница означава геноцидом поставити преседан и отворити пут непријатељима Израела да изведу сличне дипломатске нападе на јеврејску државу без обзира на чињенице".

"А шта може да спречи да резолуције циљају и на америчко бомбардовање Хирошиме и Нагасакија или то што су савезници током Другог светског рата сравнили Дрезден са земљом? Дакле, Сребреничка резолуција отвара Пандорину кутију која није у интересу Израела, нити интересу Запада", подвукао је аутор текста.

image