Србија и Балкан

Министар Будимир за РТ Балкан: Србима геноцид намећу они који су учинили највећа зверства у историји

Одређени елементи у БиХ константно прете и призивају неке сукобе, док ми покушавамо да санирамо политичку штету те резолуције, оцењује министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир
Министар Будимир за РТ Балкан: Србима геноцид намећу они који су учинили највећа зверства у историји© Радивоје Павичић

Гласање БиХ против резолуције о Сребреници врло тешко ће бити спречено, с обзиром да иза свега стоје Американци, док су Немци њихови "главни пулени" у европској политици спонзорисања те резолуције у Генералној скупштини УН, изјавио је за РТ Балкан министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Наиме, како наводи министар, цео поступак око резолуције воде Американци, који раде са својим партнерима у ЕУ, Турци у Каспијском региону и Блиском истоку, док је Руанда задужена Подсахарску Африку. 

"Одлагање седнице било је из чистог разлога што су они желели да покажу да могу да имају више од 100 земаља, које ће гласати за резолуцију, од 193 до 196 земаља колико се сада у Генералној скупштини налази, кроз различите статусе", рекао је Будимир на маргинама Међународне конференције "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе", у оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској", који се одржавају од 18. до 20. маја.

Како наводи, та бројка, и ако се достигне, показаће да опет не постоји јединствен став, односно да пола света не прихвата ту врсту наметања.

Према његовим речима, резолуција је могла бити спречена једино да се поштовао устав у БиХ, док предлог резолуције никад није ни требао да оде пред Генералну скупштину УН.

"Међутим, имамо, оно што се у дипломатији зову 'диверзије', односно константно покушавају да се наметне утицај Американаца преко бошњачких представника и наравно, самим тим и негативан став према Републици Српској. Треба да се деси крајња морална и политичка дисквалификација Срба у БиХ, а то је да смо ми геноцидни.

Министар се осврнуо и на недавну изјаву шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, да Мађарска неће гласати за резолуцију, оценивши да су мађарски премијер Виктор Орбан и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто врло децидно рекли да "Мађарска неће да доприноси нестабилности у региону, да ће та резолуција сигурно да донесе политичку нестабилност у региону".

"Срби су ти који су погођени том резолуцијом, а ми покушавамо да санирамо њену политичку штету, док одређени елементи у БиХ прете. Оно што мене често плаши јесте да они константно призивају неке сукобе. Међутим, то се у БиХ неће десити, али се прави штета, која ће се политички и историјски тешко исправити", указује Будимир.

Он истиче да ово није питање овог тренутка, већ питање историје, где Србима треба да се наметне таква тежина коју немају они народи који су починили највећа зверства и геноциде у историји света.

"Управо је Немачка, која је један од главних спонзора ове резолуције, и од самог почетка била спонзор геноцида над Србима, како у Првом светском рату, преко Аустроугарске, тако и у Другом светском рату, преко Независне Државе Хрватске", закључује Будимир.

image