Србија и Балкан

Вучић: Наши противници нису у региону, наши противници су Берлин, Вашингтон, Лондон

Резолуција у Сребреници није пијетет страдалима него кажњавање целог српског народа, рекао је председник Вучић
Вучић: Наши противници нису у региону, наши противници су Берлин, Вашингтон, Лондон© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је пред Србијом тешких седам дана који се се завршити Генералном скупштином УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници.

"Они ће формално победити, али мислим да ће се сви Срби осећати поносно", рекао је Вучић гостујући на РТС.

Он је одбио да лицитира са бројевима и подсетио да су наши противници Берлин, Вашингтон, Лондон и да је притисак на оне који се противе резолуцији или су уздржани "огроман".

"Скоро да сам сигуран да ће наши кинески пријатељи бити против, то је први пут и то је страшно важно", рекао је Вучић.

"Радимо све што можемо, али ми смо мала Србија, сувише мали да се супротставимо Берлину, Лондону Вашингтону. Али ћемо се супротставити. Инсистирао сам да се боримо", рекао је Вучић, додајући да "наши противници, нису у региону, наши противници су Берлин, Вашингтон, Лондон".

"Знам да је резолуција о Сребреници страшно важна, јер знам какве ће то последице оставити у будућности, нарочито ако виде да им је то прошло лако како се надају да ће проћи", рекао је председник. "Да су хтели нешто лепо да учине, сели би са нама да се договарају осам месеци, а не са Немцима. Сели би са нама да разговарају, па да видимо шта можемо да направимо", додао је.

Вучић је рекао да је у крајњој инстанци, циљ резолуције укидање Републике Српске.

"Други је ревизија пресуде за одговорност Србије и у складу са тим исплата ратне штете (трећи циљ). Четврти циљ је додатно оптерећивање Србије. Није им циљ да граде ближе односе већ жеља да униште сваку врсту отпора њиховој централистичкој држави супротно Дејтонском споразуму. Показали су сада шта је то што им значи и хвала им на томе", додао је. 

Председник је додао да нас "лажу све време" и да је то "најмање што ће им у лиће рећи".

"Шта год неко данас говорио, лажу све време. У историјске читанке ће ући то што ћу им рећи. Лажу све време. Кажу нема колективне кривице, кривица је индивидуална. Кога то Србија није испоручила, све је испоручила? Све што сте могли да урадите, урадили сте. Што лажете да је у питању индивидуална одговорност? Ја не киптим од беса, него од части и поноса. То је разлика међу нама. Ушао сам у ринг против некога ко је тежи, знајући да ћу изгубити али ћу се борити", рекао је.

"Наш отпор ће бити веома јак. На страну што су подигли тензије у региону, поделили су свет", поручио је председник Србије. "Немојте да се лажемо да им је стало до пијетета, ја сам био у Сребреници и положио цвет. Не желе жаљење, да неко покаже највећи могући пијетет. Хоће казну за један цео народ", додао је.

"Биће тешко, али ћемо радити и борити се. А после тога ћемо кренути да радимо још јаче, да напредујемо и снажимо своју позицију у свету. Осим пута ка ЕУ, наставићемо да негујемо и своја пријатељства према Истоку", обећао је Вучић. 

На питање да ли је могуће поново одложити гласање о резолуцији, Вучић је рекао да нема више одлагања јер је "превелика нервоза око овога".

"Немачки представник путовао у Кенију и тамо лобирао. Они мисле да су завршили све и да имају преко 100 земаља које су за. Ми ћемо дати све од себе да буде мање", рекао је он.

Председник је рекао и да односи са Сарајевом константно иду низбрдо.

"Једина врста напретка је ишла у оним тренуцима када смо у црним врећама слали људе које смо хапсили у Хашки трибунал", рекао је и додао да он жели најбоље односе са Бошњацима и да ћемо сваки пут показати пијетет према бошњачким жртвама, "али немојте да очекујете од нас да прихватимо добровољно гажење сопственог народа".

Указао је и да ми немамо проблем да постоји Босна и Херцеговина.

"Никада га нисмо имали и увек смо се држали Дејтонског мировног споразума и њиховог Устава. Али, наравно, и Република Српска мора да постоји у складу са Дејтонским мировним споразумом. У томе су разлике. Али, они су нам сада показали шта је то што и ми значимо и колико желе и дијалог и добре односе са нама", навео је Вучић.

После седнице УН бићемо сведоци промене у свету, рађања новог поретка,  рекао је председник. Он је подсетио да постоји један значајан део земаља који се више не либи да говори слободно, који може да се супротстави њиховом терору.

Мађарска је сасвим сигурно слободна земља, али и многе друге. Македонци су наша браћа и пријатељи, а друга је ствар како то код њих функционише, рекао је Вучић.

"Шта хоћете да кажем за Црну Гору? Да један Мексико буде уздржан или Никарагва против, за то могу да вам кажем јер су то чврсти људи, а Црна Гора да буде за? Или Кина да буде против, а Црна Гора за. Али вам и то говори колико се поредак у свету мења".

"Гарнатујем народу да ћу урадити све и дати све да сачувам част и образ ове наше једине Србије. Ми немамо резервну отаџбину. Земља нам је на одвратан начин нападнута... Ми смо једина земља којој отимају земљу. Говоре о Украјини, а ко отима парче земље овој земљи. По којој резолуцији? Баш их брига. Резолуција се зове 'много смо јаки и јачи од вас'", прокоментартисао је председник.

Говорећи о захтеву Приштине за чланство у Савету Европе, Вучић каже да може да буде свашта, али да им неће тако лако ићи.

"Неће им то тако лако ићи, зато што би ту и Немци погазили све своје принципе. Али ја видим шта раде. Они сада раде на једном другом трику, у томе учествују Kнаус и читава та лоби машинерија око њега, Британци и тако даље. А то је да се вратимо на Ахтисаријев план, баш нас бриге за Брислски споразум, а ту можете у складу са косовским законима и косовским уставом да оснујете Заједницу српских општина, али пошто нема српских општина на северу, ма циркусијаду праве", поручио је Вучић.

Указао је да су нам ту руке везане, као и да они ту гласају по команди.

"Оно пријатеља што имамо, то их имамо, више од тога да их имамо, нећемо их имати. Боримо се, радимо све што можемо, али су то прилично ограничене могућности", рекао је Вучић.

На питање постоји ли опасност да нека од петорке која нас подржава када је у питању статус Kосова и Метохије у Европској унији промени свој став, Вучић каже да се нада да не.

"Словаци и Мађари док је Фица и Орбана никада неће променити свој став. Шпанија неће променити свој став по питању Kосова. Плашим се шпанског става по питању Сребренице. Kипар неће променити свој став. Надам се да Грчка неће променити свој став", поручио је Вучић.

Осврнуо се на забрану уласка патријарху Порфирију на КиМ, које је за наш народ и нашу цркву срце духовности.

"Не постоји представник Квинте и западних земља који није звао због наводног задржавања Раде Трајковић на административном прелазу. Нити је она задржана, нити ухапшена. Исто је било и за аутобус са косовским Албанцима који смо наводно задржали на граничном прелазу са Хрватском. То је била вест у свим светским медијима, а нигде нема вести да патријарху Порфирију није дозвољен улазак на КиМ. Јер њих то не интересује, а свом чеду ће све прогледати кроз прсте. И онда још слушате како су они шампиони у владавини права, а не дате једном патријарху да посети своју паству", рекао је Вучић.

Говорећи о предстојећим изборима и СНС-у, Вучић је рекао да ће бити много тешко и да су се сви ујединили.

"Људи мисле да је свеједно за кога гласају. Избори нису игра и играчка. Имамо ЕСКПО, имамо циљеве, просечну плату од 1400 евра, у Београду 1800 евра већ 2027. Ми ћемо тада бити на нивоу данашњег просека ЕУ или изнад. За то је потребно да радимо вредно, да не правимо експерименте. Проблем је ако мислите да власт можете да промените неозбиљношћу и неодговорношћу. Зато позивам све  људе да изађу на изборе и гласају по својој савести", рекао је он.

Председник је рекао и да је подела у савременом друштву створила атмосферу да неко пуца у словачког премијера Роберта Фица.

"Незамисливо је да се овако нешто деси у савременом добу. Све што имамо као податке, јасно говори о великој медијској подели и подели у друштву што је створило атмосферу да је постало нормално да неко пуца у словачког премијера", рекао је Вучић.

Као доказ поделе, рекао је да се прво ишло са тим да је нападач болесник, онда је дете рекло да није болесник и да није лечен.

"А онда су кренуле друге ствари. Да су се највише забринули Вучић, Орбан, да би неко рекао имао је право да га убије, то није тако лоше. Он је велики лидер несаломљиве воље, какав се ретко виђа", рекао је председник.

Он је додао да је Роберт Фицо његов искрени, дугогодишњи лични пријатељ, човек кога изузетно цени.

"Он је искрен пријатељ Србије, толики да на њега не можете да извршите притисак. Он ће увек бити уз своју Словачку, али и уз Србију", рекао је председник и назвао Фица "великим лидером несаломљиве воље" и изразио уверење да ће се словачки премијер опоравити баш захваљујући тој снажној вољи.

image