Србија и Балкан

Вархељи и Конаковић објавили заједничко саопштење о Сребреници

Конаковић је претходно оптужио Вархељија да се "приклонио Србији" јер је током посете Београду рекао да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа
Вархељи и Конаковић објавили заједничко саопштење о СребренициGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић објавили су данас, после телефонског разговора, заједничко саопштење о нацрту резолуције о Сребреници, у којем се наводи да су раније изјаве Вархељија у знаку пуног поштовања према жртвама, али и да европски комесар сматра да је свако поимање колективне кривице и колективне одговорности целог народа неприхватљиво.

"Данас смо разговарали о недавном нацрту резолуције УН о Сребреници. Претходне изјаве комесара Вархељија су у знаку пуног поштовања према жртвама и ни на који начин нису довеле у питање чињенице које се тичу геноцида у Сребреници 1995. године", наводи се у заједничком саопштењу објављеном на Вархељијевом "Иксу".

Додаје се и да је "чињенице о геноциду у Сребреници" правно утврдио, "између осталих, и Међународни суд правде".

"Комесарова изјава појашњава да починитељи сносе пуну и искључиву одговорност за злочине које су починили. Свако поимање колективне кривице и колективне одговорности целог народа је неприхватљиво и противно је међународно прихваћеним нормама. Почињени злочини се никада не смеју заборавити, како се више никада над било ким не би поновили", пише, поред осталог, у заједничком саопштењу.

Занимљиво је и да је истакнуто да се "помирење може градити само на истини, миру и правди", те да "не може бити толеранције према негирању геноцида, историјском ревизионизму и величању ратних злочинаца".

Ово саопштење уследило је након што је Конаковић раније упутио отворено писмо Вархељију у којем га је оптужио да се приклонио Србији, против резолуције о Сребреници, а након данашњег телефонског разговора у којем су, како је навео Вархељи, разјаснили несугласице и сложили се да наставе да раде на европском путу БИХ.

Вархељи је током недавне посете Србији, говорећи о предложеној резолуцији о Сребреници, рекао да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа, након чега га је Конаковић оптужио да се "приклонио Србији".

"Не слажем се са колективним кажњавањем, то није никад био део наших вредности, нити ће бити", рекао је Вархељи 13. маја на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Конаковић је тада навео да је од Вархељија очекивао "одговорнији, озбиљнији, хуманији став по питању резолуције о Сребреници", не дајући сам пример одговорношћу тако што ће поштовати Устав БиХ и Дејтонски споразум. Према Уставу који проистиче из Анекса 4 Дејтонског споразума ни он, као ни амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија немају надлежност креирања спољне политике нити доношења одлука о резолуцији, већ само Председништво БиХ.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио је раније да Мађарска неће гласати за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН. Након тога је Конаковић најавио да је једнострано, опет без одлуке Председништва,  министарство којим руководи прекида све процесе сарадње са Мађарском који су кључни за приступање БиХ Европској Унији.

image