Србија и Балкан

Пуповац: Пенавин Домовински покрет је претња за Србе, али и за демократију

Лидер СДСС Милорад Пуповац је рекао да је Зоран Милановић, низом својих изјава о суседима и мањинама, а пре свега о српској, од левог либералног политичара постао најватренији десничар у Хрватској
Пуповац: Пенавин Домовински покрет је претња за Србе, али и за демократију© TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

После осам година, колико су Милорад Пуповац и Самостална демократска српска странка (СДСС) подржавали владу Андреја Пленковића и ХДЗ, на инсистирање новог партнера владајуће странке, Домовинског покрета, из ње су изостали. Поруке које су у току кампање долазиле од Домовинског покрета забринуле су српску заједницу у Хрватској, а отвориле и питање радикализације политичког живота.

У разговору за "Новости" лидер Срба у Хрватској и један од најдуговечнијих хрватских политичара др Пуповац говори о стварним претњама демократији, улози Милановића и изостанку реакција из врха Европске уније због искључења српске мањинске странке из политичког живота у Хрватској.

На питање да ли се може очекивати додатно погоршање положаја српске заједнице у Хрватској, Пуповац одговара да је тај положај већ погоршан, јер је вођена антисрпска кампања током избора, а погоршан је и чињеницом што је остварен захтев за сегрегацију СДСС у хрватском политичком животу. Он је нагласио да ће, пре свега од даљих потеза премијера Пленковића зависити да ли ће бити додатног погоршања.

"Домовински покрет јесте стварна претња демократији због свог радикалног национализма, антисрпског става, јер жели да наруши сва права која су различите групације оствариле, укључујући жене, мигранте, антифашисте", рекао је Милорад Пуповац.

Он је истакао да је Зоран Милановић од левог либералног политичара постао најватренији десничар у Хрватској.

"Низом својих изјава о суседима, о мањинама, пре свега о српској, о женама, Јасеновцу и негирању тог злочина према Србима, да би на крају у Вуковару био заједно са Иваном Пенавом где се чуло 'За дом спремни'. И на крају је рекао : 'То су добри дечки о којима имамо погрешно створену лошу слику', у јеку њихове антисрпске кампање'", рекао је Пуповац.

Ти "добри дечки" најављују да ће и ове године бити онемогућено бацање венаца у Дунав, али Пуповац на те најаве каже да политика сећања која обухвата све жртве, и хрватске, српске и бошњачке у БиХ и српске на Косову и све друге, сасвим сигурно неће прекинути због Домовинског покрета.

"Они нас могу спречити, као што су нас спречавали у Глини, у Голубићу и низу других места. Као што нас игноришу када се сећамо жртава Другог светског рата и не деле са нама баш ништа што се догодило у Глини, Јадовном и другде где су почињене геноцидне радње и остварења геноцидних тежњи НДХ, државе коју је основао усташки покрет и поглавник Анте Павелић. Ми ћемо то наставити да радимо као до сада због оних који су невино страдали, због земље у којој живимо и вредности које делимо са напредним човечанством", рекао је лидер СДСС.

На питање да ли Пленковић може бити брана налетима национализма и да ли ће се наставити започети пројекти за српску заједницу Пуповац одговара да у програму владе, а коју СДСС није могао, нити требало да подржи због уласка Домовинског покрета, садржано све оно што је постојало и пре четири године. Он сматра да ће заиста само од Пленковића зависти хоће ли то важити за све мањине, то јест и за српску. Он верује да ће то бити, иако сматра да неће бити једноставно.

Он је истакао да са европског врха нема реакција, али да са нивоа амбасадора неких европских и светских земаља има, као и да "озбиљне и снажне поруке поводом тога што се догађало у Хрватској током кампање није било, осим неколико странака, међу којима је и СДСС. Пуповац је рекао да није реално очекивати значајнији напредак у односима Србије и Хрватске.

"Чињеница да се ни Европска унија не труди, са своје стране, да допринесе унапређењу односа Хрватске и Србије, као део пројекта проширења ЕУ, говори у прилог томе да озбиљних настојања да ствари крену набоље нема. Да ли ће доћи до погоршања и да ли ће бити угрожен договор председника Александра Вучића и премијера Пленковића да се преко мањина успостави мост комуникације и сарадње – надам се да неће", поручио је Пуповац.

Он је рекао да је у овом тренутно тешко очекивати побољшање односа, уз све притиске због геополитичких односа у свету и региону, у БиХ и на Косову и Метохији. 

"Хрватска и Србија су веома удаљене по свим тим питањима", поручио је Пуповац.

image