Србија и Балкан

Постизборна рачуница у Хрватској: Ко с ким не може, а ко неће до већине у парламенту

Више информација о могућности формирања нове парламентарне већине очекује се након данашњег састанка руководства ХДЗ-а и Домовинског покрета
Постизборна рачуница у Хрватској: Ко с ким не може, а ко неће до већине у парламенту© Tanjug

Пет дана после парламентарних избора у Хрватској, осим спекулација, нема наговештаја ко би могао да формира нову парламентарну већину и владу. Као опција помиње се могућност да већину формира ХДЗ са Домовинским покретом и мањинама, али без Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца, затим ХДЗ и Домовински покрет са свих осам посланика мањинских странака, што би значило одступање Домовинског покрета од својих принципа, као и ХДЗ са посланицима мањина, пет либерала и делом Домовинсог покрета.

Могућност формирања нове парламентарне већине даје се и даље странкама окупљеним у коалицији Реке правде коју предводи СДП са Можемо!, Мостом, пет либерала и осам мањинских посланика, затим, коалиција Реке правде са Домовинским покретом, Мостом, пет либерала и мањинским посланицима, а не искључује се ни могућност формирања мањинске владе ХДЗ-а, као ни мањинске владе коалиције Реке правде.

Улога Пенаве и Домовинског покрета

Више информација о могућности формирања нове парламентарне већине очекује се након данашњег састанка руководства ХДЗ-а и Домовинског покрета, које, према писању загребачког "Јутарњег листа", контролишу 74 места у Сабору, без Мислава Колакушића којег, како напомињу, више не рачунају као део Домовинског покрета.

Домовински покрет је, после избора, избио на треће место као најјача политичка опција у Хрватској, а предводи је градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац Иван Пенава. Они још 10 одборника напустили су ХДЗ крајем маја 2020. године и прикључили се тада новооснованом Домовинском покрету, естрадног певача Мирослава Шкора.

Као разлоге за напуштање ХДЗ-а, Пенава је тада навео непроцесуирање ратних злочина над вуковарским Хрватима 1991. године, економско занемаривање Вуковара и договор ХДЗ-а и странке српске мањине СДСС, да ће пописивачи на попису становништва 2021. године, у подручјима где има много припадника мањинских народа, такође бити "мањинци".

Пенава је такође тада рекао да ће се на наредним изборима прикључити Домовинском покрету, али под условом да након избора не буду у коалицији са ХДЗ-ом.

На попису становништва 2011. године, удео Срба у становништву Вуковара повећао са у односу на претходни попис и износио је више од 33 посто, па су били испуњени законски услови за равноправну службену употребу језика и писма српске мањине.

Влада левог центра, на чијем челу је тада био актуелни председник Хрватске Зоран Милановић, 2013. и 2014. године започела је постављање плоча на државним институцијама у Вуковару и на српском језику и ћирилици, што је изазвало протесте хрватских бранитеља предвођених Пенавом, који су те плоче непосредно након њиховог постављања разбијали.

Градско веће Вуковара, које је тада било предвођено ХДЗ-овом већином, на предлог Пенаве, који је и тада био градоначелник, 2015. године је изгласало да плоче и називи на јавним установама и улицама и трговима буду само на латиници и хрватском, без српског језика и ћирилице.

Иако је Уставни суд Хрватске ту одлуку оспорио, постављање двојезичних плоча није настављено до данас.

Као градоначелник Вуковара, а касније и као лидер Домовинског покрета Пенава је јачао свој утицај на мржњи према Србима и свему српском, што се посебно видело на прошлогодишњем обележавању Дана сећања на жртве Вуковара, које је протекло по његовом сценарију, у знаку Хрватских одбрамбених снага (ХОС), чији симболи су усташки - шаховница са првим белим пољем и поклич "за дом спремни".

Обележавање је протекло и у знаку изостанка на сваки начин представника српске заједнице у Хрватској, због претњи упућених СДСС-у и њеном лидеру Милораду Пуповцу, којима је било забрањено да дођу у Вуковар и у складу са традицијом баце венце у Дунав у знак сећања на све вуковарске жртве.

Њима је запрећено из Домовинског покрета, а дан уочи обележавања заједно са припадницима ХОС-а чланови тог покрета су организовали превентивно "живи штит" за случај да се представници СДСС-а, ипак, појаве. Међу учесницима "живот штита" је било и пресуђених ратних злочинаца.

На сам дан обележавања Дана Вуковара Колону сећања, у којој су били и председник и премијер Хрватске, Зоран Милановић и Андреј Пленковић, по замисли Пенаве, предводили су ХОС-овци, који су носили усташке заставе, узвикујући усташки поклич "за дом спремни" и марширајући са једном подигнутом руком.

Пенава је уочи обележавања Дана сећања поручио да у Колони има места за свакога ко жели да се "поклони жртвама великосрпске агресије на Хрватску", уз констатацију да је "добро што је СДС С послушао: и "заобишао Вуковар".

Поручио је и да у Вуковар не долази нико коме смета усташко слово "У", ХОС или усташки поклич "за дом спремни". Рекао је да то важи за представнике државног врха, лидере политичких странака и дипломате.

image
VV inauguration
banner