Србија и Балкан

Џевад Галијашевић за РТ Балкан: Резолуција о Сребреници је необавезујућа, никад неће укинути РС

Ова резолуција са собом не носи ништа добро, ништа не доказује, а једино што ће произвести је даље међуетничко сукобљавање, оцењује стручњак за тероризам Џевад Галијашевић
Џевад Галијашевић за РТ Балкан: Резолуција о Сребреници је необавезујућа, никад неће укинути РС© РТ Балкан/Невена Ергић

Босна и Херцеговина није држава и оно што се константно дешава ових 30 година од потписивања Дејтона, од тог примирја које у ствари није мир, је стална нестабилност, изјавио је за РТ Балкан стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

"Увек имамо неки нови корак, инспирисан са Запада, којим се изазива нестабилност. Подстицање нереалних амбиција код Бошњака, покушај да се једна сложена тема заокружи проглашавањем кривца и жртве. Дакле, све то изазива трајне сукобе, не само ових генерација Бошњака и Срба, него и трајне сукобе у будућности. Зато ова резолуција са собом не носи ништа добро, ништа не доказује", рекао је Галијашевић на маргинама Међународне конференције "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе", у оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској", који се одржавају од 18. до 20. маја.

Он указује да и даље постоје отворена питања, тачније питања улоге француске обавештајне службе у Сребреници и њиховог УНПРОФОР-а, који су контролисали, јер су два француска генерала били његови команданти.

Како наводи, генерал Жан Вије је командовао УНПРОФОР-ом у бившој Југославији, а генерал Филип Морион је командовао УНРПФОР-ом у Сарајеву за БиХ.

"Дакле, каква је била њихова улога у Сребреници, а каква је улога холандске војне јединице, која је била више под контролом САД, него француских генерала? Каква је улога Насера Орића у ликвидацијама властитих сабораца, суграђана, браће по вери и нацији, о чему су говорили многи истакнути грађани Сребренице, о убиствима, унутрашњим обрачунима", пита Галијашевић.

Он подсећа да је о томе "говорио и шеф полиције Сребренице Хакија Мехољић, као и о договору који је Алија Изетбеговић имао са Билом Клинтоном - о потребних 5.000 жртава Сребренице како би се бомбардовали Срби, односно Војска Републике Српске".

Резолуција о Сребреници је необавезујућа

Додаје да је о томе говорио и Ибрам Мустафић (бошњачки и босанскохерцеговчаки политичар и бивши припадник тзв. Армије Републике Босне и Херцеговине, аутор књиге "Планирани хаос 1990—1996"), којег је ранио Насер Орић и који је једва преживео.

Галијашевић напомиње да је кроз оперативну акцију муслиманске службе АИД, истражен и отворен досије "Губер", који је говорио о злочинима Насера Орића и истовремено потенцирао питање како се десило да у априлу амерички  хеликоптери покупе читаву команду муслиманске војске у Сребреници, одведу их у Сарајево и то без знања УНПРОФОР-а.

"Пре неколико година, у сведочењу Жана Вијеа у Сенату Француске, сазнали смо да он није био упознат са том операцијом. Сребреница није  само питање локалних односа Бошњака и Срба, него је, иако је дугорочно најштетнија по односе ова два народа, једно међународно питање, које се не може затрпати никаквим необавезујућим резолуцијама. Ово је необавезујућа резолуција, јер Генерална скупштина не доноси обавезујуће резолуције и једина ствар коју ће произвести је оно што је већ произвео  Кристијан Шмит, а то је нестабилност, даље међуетничко сукобљавање", наводи.

Галијашевић додаје да када су вам два најбројнија народа и две религије у земљи сукобљене, када су два ентитета и две политичке елите константно у рату - онда је то нестабилност.

Ту нема државе, оцењује Галијашевић, и онда Запад има алиби да ради овако како ради, да управља тиме, а у том смислу је немогуће очекивати од послушних бошњачких елита да прибегну разуму и одустану од ове резолуције, чији они, у ствари, и нису покретачи, односно коспонзори.

Према његовим речима, била би веома важна порука из БиХ да та резолуција наноси штету унутрашњим односима, на шта се, наравно, на Западу не осврћу, а са друге стране актуелна власт у Федерацији има и свој један ситан прљави интерес да се то деси.

"Они желе да се отворе велики сукоби, да се говори о Сребреници и да се не говори о везама те власти и министра унутрашњих послова Елмедина Конаковића са нарко-картелом, о његовим везама и о начину како су пасоши њега и његове породице доспели до њих, када је све био њихов гост, шта је договaрао са њима, начин на који људи из Федералног МУП-а у ствари сарађују са тим картелом, због чега је и ухапшен директор МУП-а, као и три полицајца", указује наш саговорник.

Истиче да Сребреница дође као згодна прича да се сакрију те прљаве везе са картелом који је премрежио цео свет и који је пре "пет година имао приход од 23 милијарде долара", као и да је право тај мотив потребан министру Конаковићу и "владајућој тројци" да се уведе нека друга тема - тема непослушних Срба, тема негирања геноцида и друге.

"Не видим ништа добро од те резолуције. Она је необавезујућа и неће изазвати оне ефекте које обећавају Бошњацима. Она не може да доведе до онога шта они желе, а то је да укину РС, али ће расправама о томе и даље оптерећивати односе и држати тензију у земљи. Тензија нам је загарантована након ове резолуције, а бесмислено је и очекивати да ће необавезујућа резолуција довести у питање обавезујући међународни уговор ратификован и потврђен од Савета безбедности УН", закључује Галијашевић.

image