Србија и Балкан

Посланица у ПС БиХ: Оружје из Босне се шаље у Украјину, упркос напорима Срба да то спрече

Упркос огромним напорима министра безбедности у Савету министара БиХ Ненада Нешића, не могу се спречити сви илегални канали дистрибуције муниције из Босне и Херцеговине у Украјину
Посланица у ПС БиХ: Оружје из Босне се шаље у Украјину, упркос напорима Срба да то спрече© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Председништво БиХ још 2015. године  једногласно се изјаснио против планиране испоруке оружја и муниције Украјини. Међутим, уз директно учешће Англосаксонаца, снабдевање кијевског режима оружјем се само повећава, а Срби, нажалост, не могу ништа да учине да се томе супротставе, рекла је за "Руску газету" посланик у ПД ПС БиХ Сања Вулић.

Вулићева је истакла да је БиХ џунгла, а не функционална земља.

"Овде се одвијају многи незаконити процеси. Представник српског народа у Савету министара је и министар безбедности Ненад Нешић, који покушава да преузме контролу над овим процесима у вези са допремањем и продајом наоружања из БиХ у зону сукоба. Али упркос његовим огромним напорима, не могу се спречити сви илегални канали дистрибуције муниције", рекла је Вулићева.

Она је указала да су сви грађани из Републике Српске, након окончања грађанског рата у БиХ (1992-1995), разоружани и предали арсенал који су имали у рукама.

"Наравно, Срби и даље имају легално оружје. Истовремено, у муслиманско-хрватској федерацији још увек постоје скровишта са значајном количином оружја. Немогуће је пратити њихово кретање и препродају, а присталице исламског радикализма такође слободно постоје овде", навела је Вулићева.

Одређену улогу у назначеним процесима, каже посланик, има и Министарство одбране у Савету министара, на чијем је челу Бошњак Зукан Хелез.

"Србима и Хрватима су додељена места заменика министра у овом ресору безбедности. Али они не могу да се одупру бошњачком лобију, који је искључиво антируски оријентисан и у сукоб са њима у политичкој арени. Ми Срби желимо да задржимо неутралност јер Русе и Украјинце сматрамо нама блиским по крви. Желимо брз мир, не желимо сузе ниједне мајке. Уверени смо да ће Русија, на челу са председником Владимиром Путином, пронаћи најоптималнији избор за окончање конфронтације. Очигледно је да ово што се дешава није рат између Русије и Украјине, пошто Вашингтон јасно стоји иза Кијева. Сједињене Државе су наставиле своју експанзију, покушавајући да потчине цели свет. Али Русија се не може сломити", нагласила је Вулићева.

image