Србија и Балкан

Зуроф о резолуцији о Сребреници: Генерална скупштина УН најгоре место за гласање о том питању

Како можемо да злочин у Сребреници назовемо геноцидом, ако су српске трупе допустиле да 25.000 од 33.000 људи који су били у Сребреници оде кући без да их повреде на било који начин, пита један највећих светских стручњака за Холокауст
Зуроф о резолуцији о Сребреници: Генерална скупштина УН најгоре место за гласање о том питањуGetty © Tobias Hase/picture alliance

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф  је изјавио да се нада да резолуција о "геноциду" у Сребреници неће бити усвојена, наводећи да су Уједињене нације најгоре место за гласање о том питању јер је реч о "политичком гласању, а не историјској анализи".

Зуроф је у интервјуу за Танјуг истакао да би изгласавање такве резолуције било лоше за Балкан и поновио да се у Сребреници није десио геноцид.

"Дефиниција геноцида јесте намера да се избрише, да се потпуно уклони нација, земља или одређена етничка група. Како можемо да злочин у Сребреници назовемо геноцидом, ако су српске трупе допустиле да 25.000 од 33.000 људи који су били у Сребреници оде кући без да их повреде на било који начин?", указао је Зуроф.

Он је напоменуо да није сваки ратни злочин геноцид, као и да је тај термин због Холокауста у Другом светском рату постао "златни стандард трагедије" за све који желе због своје трагедије да добију "више финансијске подршке".

Зуроф, познат као "ловац на нацисте", оценио је да је Генерална скупштина Уједињених нација најгоре место за гласање о питању Сребренице "зато што је то политичко гласање, а не анализа историјског догађаја".

"Не мислим да је Генерална скупштина Уједињених нација квалификована да донесе резолуцију о историјским питањима. Генерална скупштина није скуп историчара, то је скуп политичара који представљају земље и њихове политичке интересе. И зато је у и ствари, свака резолуција коју они донесу у суштини апсолутно бесмислена", рекао је Зуроф.

Према његовим речима изгласавање овог документа отворило би Пандорину кутију за сличне догађаје у свету. Као први пример наводи да би управо Израел могао да буде следећа држава која би била оптужена за геноцид.

"Не постоје разлози, основе да нас оптуже за геноцид, као и када је реч о другим земљама, али пресудиће политички разлози непријатеља и са таквом оптужбом ће се отићи у Генералну скупштину УН. У Генералној скупштини је блок од 50 муслиманских држава и оне ће гласати за муслимане. Они неће гласати ни за истину, ни за историју, већ за муслимане. И шта добијамо тиме када сте у заостатку са 50 гласова. Налазите се у немогућој ситуацији. Дакле, цела та прича је апсолутно сулуда", истиче историчар.

На питање колико је извесно да би на овај начин Срби могли да буду проглашени за геноцидан народ, он је оценио да ма колико такав закључак деловао апсурдно, та опасност је реална.

"Проблем је што резолуција о Сребреници није базирана на озбиљним анализима оних који су квалификовани да то ураде. Ово је питање за историчаре, а не за политичаре", наглашава Зуроф.

Говорећи о подршци Немачке за резолуцију о геноциду у Сребреници, Зуроф је оценио да је за ту државу резолуција повољна јер "Немци, наравно, увек желе да поделе кривицу".

"Дакле, ово је једна фарса, ово је потпуна фарса. Ако је Сребреница геноцид, ко зна који други инциденти који нису геноцид ће доћи у УН где ће бити тражено да се представе као геноцид", упозорио је Зуроф и указао да постоји опасност да значење речи геноцид буде разводњено и да изгуби свој смисао.

Зуроф је подсетио да се оваквом резолуцијом крши и Дејтонски споразум јер је нису договориле све три стране, већ је ово независна иницијатива од стране Бошњака муслимана.

"Они су повредили Дејтонски споразум и желе да добију награду", казао је Зуроф.

Како је истакао резолуција о Сребреници не може да побољша односе народа на Западном Балкану, већ ће се, како је нагласио, десити супротно.

"Имаће потпуно супротан ефекат. Ово је лоше за Балкан, ово је лоше за историју, ово је лоше за, рекао бих, мировни поредак целог света. Ако је све геноцид, то значи да ништа није геноцид", закључио је Зуроф.

image