Србија и Балкан

Иран: Сребреницу користе против Срба, апсолутно осуђујемо покушај политичке инструментализације

Иран не признаје "Косово" јер поштује принципе, односи двеју земаља су вредни и неговани јер су засновани на принципима, поручио је Њ.е. Рашид Хасан Пур Баеи
Иран: Сребреницу користе против Срба, апсолутно осуђујемо покушај политичке инструментализацијеGetty © Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи, коментаришући покушај Запада да прогура у Уједињеним нацијама резолуцији о геноциду у Сребреници, истакао је да се Сребреница користи против Срба, да се чињеница да је почињен злочин представља на неисправан начин, односно да је реч о покушају политичке инструментализације исте.

Оценио је и да предлог резолуције смишљено није покренут у Савету безбедности Уједињених нација из страха да на њега (као при првом покушају 2015) не буде стављен вето.

"Апсолутно је за сваку осуду да овај догађај користе као политички инструмент за своје циљеве. Иза тога стоји једна скривена агенда. Чак и Србија признаје да се тамо десио злочин. Представљање српског народа као геноцидног је апсолутно с политичким намерама и циљевима. Уколико постане правило да народе прогласиш геноцидним, то могу примењивати на многим местима. Апсолутно осуђујемо сваки покушај да се политички инструментализује било какав догађај", рекао је амбасадор Ирана у интервјуу за "Информер".

Додао је да Запад овом резолуцијом мисли да помаже муслиманима док истовремено не решава проблем у Појасу Газе, оценивши да се ради о двоструким стандардима, те о притиску на Србију јер покушава да заштити своју независност.

"Злочин о ком они причају се десио пре 29 година, а поводом оног који се сад дешава пред њиховима очима ништа не предузимају. Покушавају да извлаче неке досијее из архиве од пре 29 година. Како то назвати осим двоструких стандарда? Можда је један од основних разлога вршење притиска на Србију јер покушава да заштити своју независност и слободу деловања. Такав разлог апсолутно не можете одбацити и негирати. Они немају добре намере и нису искрени. Да јесу, решили би проблем у Гази, јер је тамо досада више од 40.000 убијено. Зар се то не зове геноцид?", упитао је Његова екселенција Рашид Хасан Пур Баеи.

Амбасадор је прокоментарисао и пријатељске односе Ирана и Србије констатацијом да су вредни и неговани јер су засновани на принципима.

"Уколико не признамо 'Косово', разлог је то што поштујемо принципе. За нас је веома драгоцено и негујемо пријатељство јер је засновано на принципима. Можда је најважнији принцип и разлог то што две земље покушавају да имају независност у одлучивању у међународној арени. Земља која покушава да буде независна, наравно, изложена је притиску", закључио је ирански амбасадор.

image
VV inauguration
banner