Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Да ли су поскупели школски уџбеници у Србији?

Издавачке куће не крију да су кориговале цене и тврде да је поскупљење минимално. Као разлоге најчешће наводе инфлацију и скупље инпуте као што су папир и штампање
РТ Балкан истражује: Да ли су поскупели школски уџбеници у Србији?Getty © Picture alliance / Contributor

У београдске основне и средње школе почеле су да пристижу понуде за куповину уџбеника, а по свему судећи, 20.000 динара које је по ђаку у те сврхе определио Град Београд, неће бити довољно да покрије трошкове.

Тако, на пример, за уџбенички комплет за 1. разред у једној приградској основној школи треба издвојити 9.500 динара. За трећи разред основне школе потребно је 12.570 динара. За пети треба припремити од 18.800 до 20.000 динара, а за шести 20.680 динара. Комплет за осми разред кошта највише – чак 23.000 динара и све то углавном на само три месечне рате.

Цене читанки, радних свезака, различитих граматика и материјала за Технику и технологију (некадашње Основно техничко образовање – ОТО), осим што су у просеку скупље за 5.000 динара у односу на прошлу годину, што је појединачно око 200-300 динара по књизи, и родитеље непријатно изненадиле, оставиле су горак укус у устима јер се испоставило да градска помоћ није довољна.

Мајка троје деце, којој држава покрива куповину уџбеника за најмлађе дете, за РТ Балкан каже да је поред питања како ће да се прехране, сада актуелно питање како обезбедити дете за школу.

"Скоро читава плата ће нам отићи само за два комплета уџбеника, а када на то додамо приборе, свеске, ранчеве, одећу, неће нам ни две зараде бити довољне", каже она и пита се да ли се излази у сусрет родитељима или издавачима.

Београђанка чије двоје деце крећу у први и пети разред, подсећа да се одабир издавача прави на четири године, те да њени школарци неће моћи да наслеђују књиге.

"Промењен је уџбеник из музичког, историје, математике. Све су то предмети чији садржаји се не мењају из године у годину, па не чуди што ће само комплет из два предмета – Српског језика и Света око нас – моћи да позајме једно од другог", револтирана је она.

Издавачке куће не крију да кориговале цене и тврде да је поскупљење минимално. Као разлоге најчешће наводе инфлацију и скупље инпуте као што су папир и штампање.

Ово је прва година да Град Београд не финансира набавку уџбеника, већ је донета одлука да се родитељима по детету обезбеди 20.000 динара.

image