Србија и Балкан

Запослени у школама траже статус заштићеног лица: Сутра прекид наставе због насиља над професорима

Четири репрезентативна синдиката траже да се у Кривични закон и члан 336В унесу измене тако да сви запослени у образовању добију статус заштићених лица
Запослени у школама траже статус заштићеног лица: Сутра прекид наставе због насиља над професоримаwww.globallookpress.com © Sasa Dordevic/Anadolu Agency via Getty Images

Два случаја насиља ученика над професорима за мање од недељу дана у средњим школама - у београдској Трећој гимназији и Техничкој школи "9. мај" у Бачкој Паланци - довела су до најаве просветара да ће обуставити наставу на територији целе Србије.

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије каже за РТ Балкан да су поједине школе најавиле штрајк упозорења, а да ће већина прекинути рад, док ће четири репрезентативна синдиката сутра у 14 сати имати састанак са ресорном министарком Славицом Ђукић Дејановић у згради Владе.

"Видећемо са министарком просвете да се у Кривични закон и члан 336в унесу измене тако да сви запослени у образовању добију статус заштићених лица. То би се односило и на теткице, домаре, професоре на факултету, раднике у рачуноводству. Ова промена закона би донела и велику одговорност за наставно особље, а према њему би сви старији малолетници кривично одговарали и ишли би у затвор за напад на запосленог у образовно-васпитној установи", наводи она и каже да све мора лепо да се дефинише.

Илићева каже да су адвокати добили сличан статус и да је сада дефинитивно тренутак за промену законских регулатива и када су у питању просветни радници.

"Ово не сме да се дешава у школама, јер јако лоше утиче на атмосферу", поновила је она и упутила апел јер тврди да је поражавајуће за цео систем образовања да наставници и професори почну да се плаше да улазе у учионице, да страхују од деце и родитеља.

"Цео систем мора да се рестартује", поручила је представница синдиката. 

Психолог Биљана Лајовић, која се 20 година у оквиру система бави заштитом од насиља и која је започела пројекат "Школе без насиља", за РТ Балкан каже да не зна да ли је насиље све распрострањеније или се само више зна и спремнији смо да причамо о њему, а не да гурамо ствари под тепих.

Када је у питању инцидент који се одиграо синоћ на фудбалском мечу у оквиру спортског хуманитарног догађаја "Гимназијада" у СЦ Врачар, када су се потукла два ученика, највероватније Треће и Десете београдске гимназије, а "дебљи крај" је извукао професор који их је раздвајао и том приликом је ударен у главу, наша саговорница објашњава да школа има надлежности да предузме одређене кораке у складу са Правилником о поступању у случајевима насиља.

"Правилник јасно каже да школа насиље одмах пријављује полицији и Јавном тужилаштву и покреће васпитно-дисциплински поступак против ученика, а потом поступа у складу са тим", објашњава Биљана Лајовић.

Наглашава да у средњим школама постоји могућност да се ученик искључи из школе.

"Мислим да школе морају да предузимају и васпитне и дисциплинске мере по прописима, онако како је написано у правилницима. Мене више брине што се не бавимо анализом шта се десило, не да бисмо оправдали поступак, јер он нема оправдања, то је за осуду без преседана, већ да бисмо се позабавили проблематиком шта је довело до тога да се дође у такву ситуацију и зашто се она понавља. Кад се насиље већ деси, а ми реагујемо, тада смо већ закаснили", наводи Лајовић.

Она додаје да јој тешко пада чињеница да код нас нема превенције.

"Нисмо најбоље научили лекцију. Одрасли се понашају како желе, не поштују прописе и правила, нема домаћег васпитања. Од кога ће деца научити нешто, ако се ми одрасли не понашамо како би требало? Лош смо пример, у друштву су свима попустиле кочнице", њен је закључак.

Да је заиста тако, најбоље се видело из примера у Трстенику, када су тројица ученика измакла столицу наставници енглеског М.С, подсмевали јој се и малтретирали је, све то су снимали, а потом поставили на друштвене мреже. Она је са пост-трауматског стреса послата на боловање, а двојица од тројице изгредника враћени су на наставу.

Питање које се намеће је - да смо тада одреаговали паметније, да ли би школе биле сигурнија места за учење и рад са нултом толеранцијом на насиље.

Из Министарства просвете су саопштили да ће поводом последњег случаја поступати Градска просветна инспекција, а да они прате поступање школа и да им пружају подршку.

image