Србија и Балкан

Одржано рочиште Додику и Лукићу: Судија одбила Шмитово сведочење

Ново рочиште заказано за 19. јун
Одржано рочиште Додику и Лукићу: Судија одбила Шмитово сведочење© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

У Суду БиХ одржано је рочиште председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу због непоштовања одлука непризнатог високог представника Кристијана Шмита. Судија Сена Узуновић је одбила захтев одбране да се Шмит појави као сведок.

Тужилаштво је завршило са извођењем материјалних доказа, а одбрана је оспорила део доказа који се односе на кореспонденцију правног одељења ОХР-а и институција Српске.

Одлучујићи о захтеву одбране, судија је уз сведочење Шмита, одбила и сведочење председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и још једног сведока.

Вршилац дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић изјавио је да је на данашњем рочишту пред Судом БиХ виђен наставак правног парадокса у којем Тужилаштво БиХ, које је очигледно у служби колонијалне управе, доказује да је неко крив због тога што је поштовао закон.

"Видели смо још једну ствар која сада може да уђе у политиколошку праксу, а то је да је колонијална управа спустила своје административне пипке и на ниже нивое осим Тужилаштва, па да постоје неке врсте њихових службеника који могу ући у било коју институцију и рећи 'ово је званични документ' и Тужилаштво то прихвати", рекао је Лукић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Лукић је додао да је приликом доласка на суђење прошао поред зграде ОХР-а која га је подсетила на роман под називом "Човек у високом дворцу".

А помислио је, додао је, да када би се данас пробудио неко ко је умро 1944. године, не би могао да верује да одлуке у БиХ доноси један Немац.

На претходном рочишту 29. априла Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је реч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

Наредно рочиште заказано је за 19. јун.

image