Србија и Балкан

Одржано рочиште Додику и Лукићу: Председник РС дочекан аплаузом; следеће рочиште 22. маја

Судски процес покренут је због, наводног, непоштовања одлука Кристијана Шмита
Одржано рочиште Додику и Лукићу: Председник РС дочекан аплаузом; следеће рочиште 22. маја© Samir Jordamovic/Anadolu

Председник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника РС Милош Лукић стигли су у Суд БиХ у Сарајеву, где их је у знак подршке дочекао велики број грађана и званичника.

Додик је пред судом дочекан громогласним аплаузом, јавља Срна.

Присуством испред суда у Сарајеву подршку пружају српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, као и министри у Влади Републике Српске Саво Минић и Зора Видовић, министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић.

Пред Судом су и српски посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, као и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, велики број одборника у локалним заједницама, директори јавних предузећа и бројни функционери.

Тужилаштво БиХ је данас изнело део материјалних доказа који су се односили углавном на објављене документе у "Службеном гласнику Републике Српске" и "Службеном листу БиХ", те одређене извештаје Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Како преноси Срна, суд БиХ и одбрана нису прихватили Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је реч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са странице УН и превело на "босански језик".

Овај документ, који је изнет на данас завршеном рочишту, није био ни потписан нити на енглеском језику на шта је приговорила и судија Сена Узуновић. Узуновићева је од Тужилаштва затражила да достави документ Анекс 10 Дејтонског споразума на енглеском језику и са адекватним преводом.

Следеће рочиште заказано је за 22. мај, а одбрана би изношење својих доказа и саслушање сведока требало да почне 5. и 19. јуна.

Судски процес покренут је због, наводног, непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат за високог представника јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН.

Тужилаштво Босне и Херцеговине оптужило је 11. септембра прошле године Додика и Лукића за кривично дело неспровођење одлука високог представника у БиХ, за шта је законом прописана казна између шест месеци и пет година затвора и забрана обављања јавних дужности.

Додик је оптужен да је као председник РС потписао указе о проглашењу два закона, која је раније Шмит претходно поништио.

Ти закони су прописивали да се на територији РС неће спроводити одлуке Уставног суда БиХ и да се у Службеном гласнику неће објављивати Шмитове одлуке.

image