Србија и Балкан

Русија виђена очима младих: Путописно вече учесника Светског омладинског фестивала у Сочију

У Руском Дому је наступило 15 говорника из Србије и Републике Српске, а присутнима се од стране Руског Дома обратила Александра Милошевић, координатор програма за младе "Нова генерација" за Србију и регион
Русија виђена очима младих: Путописно вече учесника Светског омладинског фестивала у Сочију© Руски дом/Уступљена фотографија

У Руском центру за науку и културу одржано је "Путописно вече учесника регионалног програма", који је био наставак Светског омладинског фестивала у Сочију, али за знатно мањи број људи омогућио је да се завири у различите делове Русије, али и сам систем државних институција.

Руски дом је угостио младе који су током претходних година учествовали у програму студијских путовања у Русију, а окупљање је предложила прошлогодишња учесница "Нове генерације" Милица Павловић, која у координацији Руског дома у Београду имала прилику да посети Москву.

Руски Дом је са задовољством прихватио предлог Милица Павловић. Логичан пут младих који су стекли искуство учешћа у омладинским програмима у Русији било је њихово представљање на Светском омладинском фестивалу највећем и најзначајнијем догађаја за младе у овој години.

Окупљање у Руском дому, конципирано у формату путописне вечери, кроз презентације учесника Регионалног програма Фестивала дочарало је њихове утиске из Русије, анегдоте са путовања… Догађај је био отворен за све заинтересоване, па су присутни могли да чују доста занимљивости о историји, култури и традицији региона и градова које су млади посетили, али и планираним пројектима сарадње са локалним градским управама које су им током боравка у Русији указали срдачну добродошлицу.

У Руском Дому је наступило 15 говорника из Србије и Републике Српске, а присутнима се испред Руског Дома обратила Александра Милошевић, координатор програма за младе "Нова генерација" за Србију и регион.

Она је том приликом истакла да је један од важнијих задатака "Нове генерације" да подстакне младе да након посете Русији стечена знања и искуства имплементирају у својој струци, те да је осмишљавање и представљање Русије у путописном формату један од бољих примера реализације овог задатка.

Милица Павловић рекла је за РТ Балкан, да су се идеја и разлог окупљања се јавили као жеља да се учесници поново окупе и присете свега што су искусили у Русији.

"Уједно смо желели и да поделимо то искуство овде у Србији у Руском Дому као знак захвалности нашим домаћинима. Сматрали смо да је ово један од најбољих начина. Кроз наше приче људи су могли да доживе различитост и величину Русије", навела је Милица.

Предстаљено је осам округа односно места.

"Кренули смо од Мордовије, затим преко Јарославља, Севастопоља, Екатеринбурга, до далеког Хабаровска и Јамала да бисмо преко Казања дошли назад до Туле која је недалеко од Москве. На све је генерално најјачи утисак оставила позитивна рекација Руса када би чули да у делегацији има Срба. Словенско гостопримство и дочек са хлебом и сољу, али и могућност да направе сарадње и повежу се са многим образовним установама", објашњава наша саговорница.

Догађај је трајао два сата. Било је тешко уклопити све доживљаје и приче у овај временски оквир.

"За почетак довољно да се пробуди жеља да се чују још неке приче из Русије. Наш циљ је испуњен, ми смо поруку коју смо добили у Русији даље пренели. Видели смо како један добро осмишљен програм може донети безброј бенефита, и то не само кроз професионалну сарадњу, већ и за међуљудске везе које су граде. Неки нови свет за младе, младе жељне знања и истраживања, се рађа на истоку. Могућност коју смо добили је један од најбољих доказа за то", казала је она.

Сам догађај је, кажу учесници, био приказ њиховог путовања које није било прелажење само физичке раздаљине, већ и стицање знања, искустава, пријатељстава и успостављање сарадњи, померање личних граница, кроз промоцију Србије.

image