Русија

Затворен Светски омладински фестивал у Сочију: Дружење које је окупило 20.000 младих из целог света

Учесници су имали прилику да се упознају и учествују у панел дискусијама са руским званичницима и уметницима, али и да присуствују различитим предавањима и радионицама
Затворен Светски омладински фестивал у Сочију: Дружење које је окупило 20.000 младих из целог света© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Данас је завршен Светски фестивал младих у Сочију, који је церемонијално затворио председник Русије Владимир Путин у присуству хиљада младих учесника и јавних личности.

Шестодневни фестивал у модерном руском граду окупио је 20.000 учесника са свих страна света, укључујући Кину, Индију, САД, Латинску Америку, земље Европе, Африке и Балкана. Српска делегација од 200 учесника била је међу најбројнијима, а већ током отварања Сочијем се заорила "Боже правде".

Учесници су имали прилику да се упознају и учествују у панел дискусијама са руским званичницима и уметницима, али и да присуствују различитим предавањима и радионицама које су биле посвећене темама од моде, медицине, руске кухиње, нуклеарне енергетике, преко најновијих открића у криминалистици, до тога како бити успешан стенд ап комичар.

Међу познатим учесницима су били и српски редитељ Емир Кустурица, који је говорио о односу према великанима руске књижевности у свом раду, откривши да ће се његов следећи филм звати "Злочин без казне", и да ће комбиновати мотиве и ликове из романа "Идиота" и "Злочина и казне" Фјодора Михајловича Достојевског.

Глумац Милош Биковић одржао је предавање под именом "Србин са руском душом", током којег је говорио о свом успеху на руској филмској сцени, истакавши да је његова прича са Русијом почела са љубављу према руској књижевности. Биковић је током предавања искористио прилику да својој младој међународној публици дочара српску културу и историју.

Поред руског председника Владимира Путина који је церемонијално отворио и затворио фестивал, учесници су имали прилику да разговарају и са другим руским званичницима, међу којима су били и шеф руске дипломатије Сергеј Лавровпортпаролка руског МСП Марија Захарова, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Фестивалу су присуствовали и чувени руски пранкери Вован и Лексус, познати по разговорима са бројним политичарима, уметницима и другим "селебритијима" од којих, представљајући се да су неко други, извлаче важне информације и признања, те их пласирају у јавност. Руски пранкери су овом приликом најавили долазак у Србију, тврдећи да већ "раде" са балканским политичарима.

"Створили сте овде, на југу Русије, прави светски омладински град. И поред тога што изгледамо другачије, све нас уједињује то што смо људи и што смо сви од рођења једнаки. На свету нема места за искључивост, ароганцију и сегрегацију", изјавио је Путин током церемоније заварања, поручивши учесницима фестивала да су врата Русије за њих увек отворена.

image
VV inauguration
banner