Србија и Балкан

Пленковић у проблему због Пуповца? Домовински покрет неће Србина на челу одбора за мањине

Одложено је гласање за председника Одбора за мањине, на које је, наводно предложен представник Срба Милорад Пуповац
Пленковић у проблему због Пуповца? Домовински покрет неће Србина на челу одбора за мањине© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Због противљења десног Домовинског покрета, мањег партнера у Влади Андреје Пленковића, именовање председника парламентарног Одбора за националне мањине скинуто је са дневног реда данашњег седнице Одбора за избор и именовање. 

Хрватски медији преносе како је избор председника Одбора за мањине одложен је због противљења ДП да на то место буде изабран лидер СДСС Милорад Пуповац, па су због тога и запретили распадом парламентарне већине.

"Прошле недеље наш клуб је кренуо с консултацијама са владајућим партнерима, дали смо предлоге за све одборе где желимо да имамо свог члана, председника и потпредседника, остао нам је још Одбор за људска права и права националних мањина. Замолили смо да се о томе још не гласа него да се усагласимо унутар клуба", рекао је шеф посланичког клуба мањина у парламенту Владимир Билек, који је, ипак одбацио писање медија да је ХДЗ предложио Пуповца за председника поменутог одбора.

Медији су раније пренели да је Пуповац и даље "камен спотицања" крхкој владајућој коалицији у Хрватској, будући да да ХДЗ лидера СДСС-а жели за председника парламентарног Одбора за људска права и права националних мањина, и то у квоти већине у сабору.

Руководство Домовинског покрета Ивана Пенаве због тога прети и раскидом коалиције, јер им је избацивање СДСС-а из владе практично једини успех који су постигли у преговорима с Пленковићем.

image