Србија и Балкан

Каран: Шмит преко жртава пере руке државе из које долази

Министар је подсетио на немачке злочине у 20. столећу
Каран: Шмит преко жртава пере руке државе из које долазиGetty © Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Коментаришући резолуцију о Сребреници, те посету Козари високог представника Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје будући да за своју функцију није добио мандат Савета безбедности УН, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да резолуција неће донети ништа добро БиХ, као ни потез Шмита који је обилазио споменике и стратишта српског народа, будући да долази из земље која је одговорна за милионе страдалих Срба, Јевреја и других народа у прошлом веку.

"Он је нико и ништа. Правим повезницу и са државом из које долази, односно да на овај начин туриста Шмит жели да преко жртава опере свој и образ своје државе, као иницијатора доношења једне овакве несрећне резолуције", изјавио је Каран а пренео РТРС.

Додао је да се показало да БиХ нема спољну политику, те да је урушен уставни систем јер нису испоштоване процедуре приликом подношења једне овакве иницијативе алудирајући на то да је амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија једнострано иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, што представља кршење Устава Босне и Херцеговине.

Истакао је и да је гласање у Генералној скупштини УН ипак нешто показало, а то је да у свету више не влада једноумље.

Mинистар унутрашњих послова Републике Српске раније је упозорио да ће усвајање резолуције о Сребреници бити завршни чин политичког антидејтонског деловања на уставно уређење БиХ и да ће тиме бити доведено у питање њено даље постојање и опстанак.

Подсетимо, у извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992–1995. године, којом је руководио израелски историчар Гидеон Грајф, јасно је утврђена сразмера жртава на свим странама, као и да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и неприхватљив.

image