Србија и Балкан

Суниог позвао Приштину да укине забрану продаје робе из централне Србије

Привремене приштинске институције су у јуну прошле године забраниле улазак робе из централне Србије на КиМ
Суниог позвао Приштину да укине забрану продаје робе из централне СрбијеGetty © Philipp von Ditfurth/picture alliance

Шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Томаш Суниог позвао је привремене власти у Приштини да што пре укину забрану продаје робе из централне Србије, наводећи да европски развојни план подразумева слободно кретање робе, услуга и људи.

Суниог је на форуму Европског савета инвеститора (ЕИЦ) у Приштини истакао да "сви партнери у региону" могу имати велике користи од европског развојног плана.

"За Косово и Србију биће неки додатни услови, како би се конструктивно ангажовали уз мерљив напредак и опипљиве резултате у нормализацији односа. С тим у вези, слободно кретање робе, услуга и радника је у великој мери заступљено у развојном плану. Зато охрабрујемо 'Косово' да што пре укине забрану на српске производе", истакао је Суниог, а преноси "Коха".

Подсетимо, привремене приштинске институције су у јуну прошле године забраниле улазак робе из централне Србије на КиМ, након заоштравања ситуације на северу покрајине због насилног уласка нелегитимних градоначелника Албанаца у зграде четири општине са већински српским становништвом.

Ова мера Приштине додатно је отежала положај Срба на КиМ, пошто су суочени са недостатком робе и лекова из централне Србије.

Куртијева влада се до сада оглушивала на све позиве америчких и западних званичника да дозволи увоз српске робе на КиМ.

image