Србија и Балкан

Стејт департмент и Америчка привредна комора на КиМ: Хитно укинути забрану увоза српске робе

Делегација САД је навела да забрана има негативан утицај на америчке и друге међународне брендове који послују на тзв. Косову
Стејт департмент и Америчка привредна комора на КиМ: Хитно укинути забрану увоза српске робе© Ronald Martinez/Getty Images

Делегација Америчке привредне коморе на Косову и Метохији састала се са директорком за јужну и централну Европу америчког Стејт департмента Колин Хајланд, а током разговора представници коморе су истакли хитност укидања забране увоза готових производа из Србије, наводећи негативан утицај на америчке и друге међународне брендове који послују на тзв. Косову, преноси "Љајми".

"Они су такође изразили забринутост због негативног утицаја који односи између Косова и Србије имају на њихово пословање", наводи се у саопштењу Америчке привредне коморе "Косова".

Директорка Хајланд, како се додаје, разумела је став Америчке коморе, истичући штетност забране увоза, како по грађане, тако и по привреду.

Током састанка, представници коморе изразили су забринутост у вези са перспективом привлачења инвестиција на тзв. Косово.

"Што се тиче перспектива привлачења инвестиција, препоручила је Косову да предузме проактивне мере за унапређење свог бренда на међународном плану. Истакла је важну улогу нормализације односа између Косова и Србије, нагласивши да ће то значајно допринети стварању повољног амбијента за економски раст", ​​наводи се у саопштењу.

Хајланд је охрабрила КиМ да пружи приоритет иницијативама које промовишу сарадњу и јачају његову међународну позицију.

Да подсетимо, Влада Косова донела је једнострану одлуку 15. јуна, да производи из Србије не могу да се пласирају на тржиште тзв. Косова, као одговор на хапшење тројице косовских полицајаца на територији централне Србије.

Најпре је до 8. јула била на снази потпуна забрана промета српских производа, а потом је донета одлука да се забрана примењује само на готове производе, а да буду изузете сировине, полупроизводи, минерална ђубрива и храна за животиње, машине и опрему.

Процене су да су директни губици српских привредника достигли 120 милиона евра.

image