Србија и Балкан

"Узнемирени духови у појединим западним амбасадама": Шта би са обећањем о уздржаној Црној Гори?

После тврдњи Милана Кнежевића да је црногорски премијер обећао да ће Црна Гора бити уздржана на гласању у УН о резолуцији о "геноциду" у Сребреници, уследио је "рат саопштењима" шефа кабинет Милојка Спајића и портпарола ДНП
"Узнемирени духови у појединим западним амбасадама": Шта би са обећањем о уздржаној Црној Гори?© FOTO TANJUG/ Vlada Crne Gore

Шеф Кабинета председника Владе Црне Горе Бранко Крвавац тврди да су нетачни наводи посланика Милана Кнежевића да је премијер Милојко Спајић њему и председнику парламента Андрији Мандићу обећао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници.

Крвавац је позвао носиоце јавних функција да се уздрже од даљег изношења неистина овим и свим другим поводима.

"Поводом навода посланика у парламенту Црне Горе Милана Кнежевића, а које се односе на 'обећања премијера Спајића о уздржаности Црне Горе приликом гласања о резолуцији у Сребреници' - у циљу објективног и целисходног информисања, обавештавам јавност да наведено не одговара истини", саопштио је Крвавац.

Он је поновио оно што се, како је рекао, у регионалним медијима ретко може пронаћи: "Црна Гора је једина земља која је од предлагача тражила, и у томе успела, да у резолуцији остане јасно и недвосмислено записано да Срби нису нити могу бити геноцидан народ".

"И док је то за неке на нивоу политичке крилатице, за Црну Гору представља питање помирења међу свим народима у региону", навео је Крвавац.

Влада Црне Горе, навео је, остаје доследна у спровођењу политике мира и стабилности међу свим државама на Западном Балкану како би у коначном могли заједнички радити на европској перспективи и бољем стандарду који сви наши грађани заслужују.

"На крају, уз пуно разумевање политичких амбиција и претензија, апелујем на носиоце јавних функција (бар оне у Црној Гори) да се уздрже од даљег изношења неистина овим и свим другим поводима", навео је Крвавац.

ДНП: Спајић нокаутиран

Портпаролка Демократске народне партије Јована Тодоровић навела је да та партија нема никакву дилему да је изјава лидера те странке Милана Кнежевића о намери премијера Милојка Спајића да Црна Гора буде уздржана о резолуцији о Сребреници, узнемирила духове у појединим западним амбасадама, и да је сад потребно доказати лојалност тако што ће се лажима нападати истина.

ДНП констатује да је Милојко Спајић нокаутиран неумољивим чињеницама одустао од даље полемике са Миланом Кнежевићем, и определио се да истури свог шефа кабинета Бранка Крвавца како би бранили сопствене лажи, саопштила је данас Тодоровићева.

"А можда и тако треба, посто је Крвавчев утицај на Милојка Спајића и те како погубан, да политички противници Покрета Европа сад (ПЕС) немају никакву потребу да раде против њих, јер им при њима самима непријатељи нису ни потребни", истакла је Тодоровић.

Она је додала да ДНП одговорно тврди да је пре одласка премијера Спајића за Немачку одржан састанак којем су поред Кнежевића и Спајића, присуствовали и председник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић и шеф Спајићевог кабинета Бранко Крвавац.

Тодровић је навела да се на том састанку водио разговор о гласању црногорских представника у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) и Генералној Скупштини Уједињени нација (УН).

"Након што су Андрија Мандић и Милан Кнежевић саопштили да Црна Гора треба да гласа против резолуције о Сребреници, премијер Спајић је саопштио да је његов модел да Црна Гора буде уздржана, и да као образложење тог уздржаног става буде узета намера да желимо да се кандидујемо за несталног члана Савета безбедности УН. Такође је молио да се представници коалиције 'За будућност Црне горе' (ЗБЦГ) медијски не оглашавају поводом ове теме како би Спајић своју намеру спровео у дело. А да је ово истина, лако је утврдити кроз преглед прес клипинга, и чињеницу да се Милан Кнежевић поводом резолуције о Сребреници огласио тек након твит објаве Милана Нича, експерта немачког Савета у Бундестагу, који је након састанка са Милојком Спајићем саопштио да ће Црна Гора гласати за поменуту Резолуцију", навела је Тодоровић.

Лицемеран црногорски став

Наводи да се представница Немачке, образлажући Резолуцију о Сребреници, позвала на црногорске амандмане од којих је један одбијен, а други модификован до непрепознатљивости у преамбули, како би подстакла неодлучне државе да подрже резолуцију. А то што Бранко Крвавац за врхунски исказ патриотизма сматра то што Црна Гора није била коспонзор резолуције, најбоље говори о лицемерности црногорског става", навела је Тодоровић и додала:

"Значи Црна Гора није била коспонзор, већ јој је Немачка написала амандмане који је требало да повећају број оних који ће гласати за резолуцију. Толики патриотизам и жеља за добросуседским односима и помирењем никад није виђен као код црногорске делагације".

Тодоровић је навела да ДНП јавно позива Крвавца да објави текст резолуције наслоњен на црногорске амандмане у којој пише да Срби нису геноцидан народ.

"И ми ћемо да му се јавно извинимо и престанемо да се даље бавимо политиком. Али ако такав текст не постоји, онда Бранко Крвавац треба да поднесе оставку и повуче се из јавног живота. ДНП нема намеру да одступи ни за милиметар од наших идеолошких, програмских и људских уверења, и зато немамо проблем да свуда и на сваком месту саопштавамо истину. А грађани, без обзира на политичку припадност, веома добро знају ко говори истину, а ко је заобилази, што су потврдили и резултати избора у Будви", навела је Тодоровић и поручила:

"Зато остаје отворен позив премијеру Спајићу, да се он и Милан Кнежевић тестирају на полиграф у Висбадену и да објаве резултате, јер свакако Бранко Крвавац не може бити мерач истине".

image