Србија и Балкан

Ко су кандидати Аљбина Куртија на локалним изборима у Србији?

Премијер привремених приштинских институција има своје штихове у Прешеву и Бујановцу
Ко су кандидати Аљбина Куртија на локалним изборима у Србији?www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Након мешања у изборе у Албанији и Северној Македонији, премијер  привремених приштинских институција Аљбин Курти је сада одлучио да учествује и на локалним изборима у Србији, пише "Албанијан пост", додајући да Курти у неким општинама има чак и своје кандидате.

У трци за градоначелника Прешева подржао је тако своју саветницу Ардиту Синани, док ће на изборима у Бујановцу његов човек бити Рагми Мустафа, иначе саветник потпредседника Куртијеве владе Бесник Бисљими.

"Албанијан пост" јавља тако да ће Курти одржати и говор на предизборном скупу у амфитеатру Правног факултета у Приштини,  где ће уз Синанијеву и Мустафу бити и једини албански посланик у Скупштини Србије, њихов партијски шеф Шаип Камбери, лидер Партије за демократско деловање.

"Бирачи треба да имају слободу да гласају у складу са својим уверењима. Било каква пристрасност на локалним изборима у Бујановцу и Прешеву не би била добра за тамошње Албанце, а не би била добра ни за углед Владе Косова", указује новинар из Прешева Јетон Исмаили.

Према Исмаилијевом гледишту, док је Куртијев позив Албанцима да на парламентарним изборима у Србији гласају за Шаипа Камберија за посланика био потпуно примерен због неопходног представничког нивоа у парламенту, апел за гласање једног или другог кандидата на на локалном нивоу "не би био добар за демократију у Долини".

"Мислим да премијер Курти треба да се ангажује после ових избора и да у зависности од резултата допринесе да албански политички фактор овде буде што јединственији да се суочи са наредним изазовима, посебно у односу на централне институције у Србији", уверава Исмаили.

Осим Куртија директно, део предизборне кампање у овим српским местима постале су и паре које "Косово" донира територији коју сепаратисти често називају "Прешевском долином" и сањају да је припоје лажној држави.

Странка Синанијеве, Партија за демократско деловање, тако већ прети да, ако она не победи на изборима, "Косово" више неће слати новац, "јер немају поверења" у неког другог кандидата.

"Ово је флагрантно мешање у слободну политичку вољу Албанаца у Долини, уцењујући их буџетом Републике Косово да гласају за ову странку. ПВД је прва и једина странка која је гласала за Вучићеву владу и била некоалиционистички партнер у мандату посланика ПВД Фатмира Хасанија", нагласио Шћиприм Арифи, бивши градоначелник ове општине који је смењен током априла.

image