Србија и Балкан

Албанци у Бујановцу траже да се њихова деца одвоје од српске у вртићима

Ми немамо никакав разлог да бежимо једни од других већ да међусобно сарађујемо. Али ако Албанци желе да одвајају своју децу, видећемо да ли за то постоје услови, поручују из Службе Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа
Албанци у Бујановцу траже да се њихова деца одвоје од српске у вртићимаGetty © Photo by Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

Национални савет Албанаца у више наврата је тражио отварање нових група за албанску децу у вртићу "Наша радост" у Бујановцу – образложење је да у тој предшколској установи постоји само једна албанска група у којој су деца од две до шест година, док је дугачка листа чекања за исту. Међутим, пошто из вртића кажу да децу не деле на албанску и српску, и да не постоји листа чекања, одлучили су се да поднесу захтев Координационом телу за југ централне Србије.

"На састанак планиран за 18. март биће позвани су сви актери који могу утицати на решавање захтева. Искрено, мислим да није нужно одвајати децу по националности, с обзиром на то да мањине та права остварују током школовања", рекао је директор Службе Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Ненад Митровић, али и поручио да се тежи томе да Срби и Албанци живе једни с другима, а не једни поред других.

Ипак, из овог примера је очигледно да Албанци имају другачије планове, а нажалост у то увлаче и децу. 

"Ми смо овде комшије и немамо никакав разлог да бежимо једни од других већ да међусобно сарађујемо. Али ако Албанци желе да одвајају своју децу, видећемо да ли за то постоје технички и други услови", појаснио је Митровић, те додао да је највећи проблем што у згради вртића нема простора за нове групе.

Директор ПУ "Наша радост" Милован Алексић је истакао да око 650 деце похађа вртић у 43 групе и шест наменских објеката, те да децу не деле по националној основи, као и да конкретно у Бујановцу постоје три мешовите групе.

"Неки албански лидери покушавају да користе децу за пласирање својих идеја иако томе немам места. Управо већина родитеља албанске националности инсистира да њихова деца похађају мешовите групе. Што се самог процеса рада тиче, од 2013. постоје двојезичне радне свеске", закључио је Алексић.

image