Србија и Балкан

Стеже се обруч око Мила: Бизнисмен Душко Кнежевић спреман да проговори, али не док је у Спужу

Реч је пре свега о аферама "Први милион" и "Ничија кућа" о којима се већ говорио у јавности, рекао је Кнежевић у интервјуу за портал РТЦГ
Стеже се обруч око Мила: Бизнисмен Душко Кнежевић спреман да проговори, али не док је у Спужу© Pierre Crom/Getty Images

Бивши дугогодишњи председник и премијер Црне Горе Мило Ђукановић могао би ускоро да буде лишен слободе, преносе локални медији блиски некадашњем црногорском лидеру.

Председник "Атлас групе", бизнисмен Душко Кнежевић, који је недавно изручен Црној Гори из Велике Британије, обелоданио је да је спреман да пружи доказе и сведочи о свему што је до сада говорио о пословима бившег председника државе и лидера ДПС-а Мила Ђукановића, али не док је у затвору у Спужу.

"Реч је, пре свега, о аферама "Први милион" и "Ничија кућа", о којима је већ говорио у јавности", рекао је Душко Кнежевић у интервјуу за портал РТЦГ, уз напомену да више нових доказа за сада неће износити.

Он је поново негирао све оптужбе које му се стављају на терет, између осталог, за злоупотребу овлашћења у привреди путем подстрекавања, стварање криминалне организације и прање новца. Каже да је реч о оптужбама које је фабриковао некадашњи специјални државни тужилац Миливоје Катнић, који је ухапшен крајем априла и у притвору је.

Кнежевић је на питање да ли му је СДТ понудио статус сведока сарадника, одговорио да је неких непосредних понуда било, али да их је одбио.

"Од раније је познат мој став о томе: не желим да будем ни сведок сарадник ни заштићени сведок! Прихватање таквог статуса значило би да признајем кривицу за непостојећа дела која ми се стављају на терет", јасан је Душко Кнежевић.

На питање да ли очекује измену оптужнице против њега, Кнежевић одговара потврдно.

"Очекујем да се измене све оптужнице које су фабриковали Миливоје Катнић и криминална хоботница Мила Ђукановића. Једноставно, очекујем ревизију свих оптужница и да буду одбачене као политички мотивисане, једнако како је то урадио Интерпол одбацујући потернице против мене", каже Душко Кнежевић.

Упитан да ли је спреман да сведочи о пословима фамилије Ђукановић, Кнежевић наводи:

"За све оно што сам до сада говорио о пословима Мила Ђукановића, што сам изнео у јавност – за 'Први милион', 'Ничију кућу', спреман сам да пружим доказе и сведочим о томе, али не док сам у затвору у Спужу и више нових доказа нећу износити осим оних што сам већ дао".

Рекао је и да снимак "плаве торбе" неће објавити најпре јер се, како каже, на њему помиње један од његових пријатеља, а и везано је за финансије из иностранства које је Ђукановић добио од једне западне земље.

Упитан да ли је добио претње откада је у Црној Гори, Душко Кнежевић потврђује и истиче да их је увек добијао у последњих пет и по година, па чак физичке нападе за време боравка у Лондону, због чега је добио заштиту противтерористичке јединице Скотланд Јарда.

"На друштвеним мрежама стално ми прете, тако да сам скоро навикао на то. Док сам овде у Спужу, понекад се са спратова затвора чују провокације и псовке у одбрану Ђукановића", каже Кнежевић, који је услове у затвору упоредио са затворима у Турској.

Ћелије су, каже, старе, пуне пацова, велика нехигијена, необразовани стражари који се труде да буду љубазни, а неки "Милови" чак и просто безобразни.

"Тражио сам да будем премештен у собу у којој је председник општине Будва Мило Божовић. Мила Божовића познајем дуго година. Неколико пута смо се срели у Лондону, последњи пут кад је предводио делегацију Будве која је представљала туристичку понуду на једној од најзначајнијих туристичких берзи... Разговарали смо о пројекту Јадранског сајма, где је општина Будва један од суинвеститора. Управа за извршење кривичних санкција одбила је тај мој захтев о премештању, незванично, из безбедносних разлога", навео је Душко Кнежевић.

Поред Кнежевића, недавна хапшења бившег специјалног државног тужитеља Миливоја Катнића који штрајкује глађу, затим Зорана Лазовића, бившег високог званичника у црногорском МУП, те Јелене Перовић, директорке Агенције за спречавање корупције, знак су да се око самог Мила Ђукановића стеже обруч све више, па и нагађања око његовог хапшења по Подгорици држе воду. 

Мило Ђукановић, иначе, више нема некакве политичку функцију; изгубио је на председничким изборима, а напустио је и челно место Демократске странке социјалиста (ДПС), која је преко 30 година била водећа структура уз Црној Гори.

image