Србија и Балкан

Одбегли бизнисмен изручен Црној Гори, спреман да изнесе доказе против Мила Ђукановића

Бизнисмен је половином јануара ове године изјавио да је спреман да се преда и да дође у Црну Гору ако му се дозволи да улази и излази из државе, да се јавља редовно кад треба према договору који би постигао с тужилаштвом
Одбегли бизнисмен изручен Црној Гори, спреман да изнесе доказе против Мила Ђукановића© Printscreen Jutjub/TV Happy

Председник "Атлас групе" Душко Кнежевић изручен је данас из Велике Британије Црној Гори, саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

"Службеници Сектора за борбу против криминала, су данас, уз асистенцију службеника Сектора полиције посебне намене, успешно реализовали екстрадицију Д.К. (65), држављанина Црне Горе, из Велике Британије у Црну Гору", наведено је у саопштењу, а преносе "Вијести".

"Екстрадициони поступак је, у веома кратком року, спроведен од стране Управе полиције и Специјалног државног тужилаштва Црне Горе са једне стране, и Министарства унутрашњих послова Велике Британије уз подршку Канцеларије официра за везу Велике Британије у Београду и Амбасаде Велике Британије у Подгорици, са друге стране", додаје се у саопштењу Управе полиције Црне Горе.

Екстрадиција је рано јутрос реализована посебним летом на релацији Лондон - Подгорица, уз висок степен мера безбедности, а Кнежевић ће бити спроведен Вишем суду у Подгорици на даљу надлежност.

Оптужнице против Кнежевића у Црној Гори

Бизнисмен је половином јануара ове године изјавио за телевизију "Вијести" да је спреман да се преда и да дође у Црну Гору ако му се дозволи да улази и излази из државе, да се јавља редовно кад треба према договору који би постигао с тужилаштвом.

"Ја ћу да се предам, да дођем и да ми се дозволи да улазим и излазим из Црне Горе, да се јављам редовно кад треба према договору који бих постигао с тужилаштвом. Ја немам зашта да одговарам, нигде нисам био одговорно лице ни у банкама ни у тим компанијама", рекао је Кнежевић у једној емисији.

Поручио је и да не жели да буде заштићени сведок и да нема "за шта да одговара".

Портпарол Специјалног државног тужилаштва (СДТ) и тужилац Вукас Радоњић тада је појаснио да ће по потерницама које су расписане за Кнежевићем он "морати да буде ухапшен и стављен у притвор".

Кнежевић је у више наврата оптуживао бившег председника државе и лидера ДПС-а Мила Ђукановића за покушај преузимања његових послова и имовине.

"А све доказе које имам против Мила Ђукановића и које сам изнео до сада и пријавио спреман сам да дам", рекао је Кнежевић.

Радоњић је тада појаснио да СДТ не може дати ниједном окривљеном или оптуженом обећање да неће бити ухапшен, наводећи да у Кнежевићевој ситуацији "има више решења о одређивању притвора по националним и међународним потерницама".

"По тим потерницама он ће морати да буде лишен слободе и да буде стављен у притвор. У случају да буде изручен, он ће се истог момента, од тренутка кад се појави у Црној Гори, довести код судије за истрагу на саслушање. Након тог саслушања судија ће одлучити да ли и даље постоје основи да решење о притвору остане на снази и одредити се о евентуалном стављању или трајању притвора", рекао је Радоњић.

Против Душка Кнежевића су у Црној Гори подигнуте три оптужнице – за организовање криминалне групе, прање новца и злоупотребу положаја у привредном пословању.

Почетком 2020. године, подгорички Виши суд потврдио је оптужницу против Кнежевића у предмету "Карбон" у којем је наводно са још четири члана криминалне групе причинио штету компанији "Глобал Карбон" и прибавио противправну корист од 1.942.000 евра.

Кнежевић је оптужен и у предмету "Аеродроми", где је са директорима његове Атлас банке Марком Николићем и Дијаном Зечевић, наводно Аеродроме Црне Горе оштетио за три милиона евра.

Почетак 2019. године обележила је афера "Коверат", када је Кнежевић објавио снимак на којем се види како функционеру Демократске партије социјалиста (ДПС) и бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу предаје, како је тврдио, 97.500 евра.

Кнежевић тврди да су то паре за финансирање изборне кампање власти и да је то урадио у договору са тадашњим лидером ДПС-а Милом Ђукановићем.

Он је преко друштвених мрежа, уз интригантне поруке, објављивао серије заједничких фотографија са Ђукановићем, њиховим заједничким пријатељима, функционерима ДПС-а и челницима тужилаштва.

Суд у Лондону одлучио је у фебруару прошле године да изручи Кнежевића Црној Гори, а тим његових бранилаца најавио је жалбу, с обзиром на то да тадашња одлука Вестминстерског суда у Лондону није била правоснажна.

Црна Гора је изручење Кнежевића тражила још у јулу 2019. године.

СДТ је у децембру 2019. године подигао оптужницу и у том случају, којом терети Стијеповића за прање новца, док је Кнежевић означен као организатор криминалне групе.

Апелациони суд је у марту 2021. укинуо пресуду Вишег суда и обуставио поступак против Стијеповића у афери "Коверта". Предмет је враћен на ново суђење.

image