Србија и Балкан

Кошарац: Гласање о резолуцији потврдило да већина земаља на свету није желела да учествује у игри

Чињеница да је резултат гласања био 109 напрема 84 потврђује да је резолуција непотребна и политички контрапродуктивна, поручио је заменик председавајуће у Савету министара БиХ Сташа Кошарац
Кошарац: Гласање о резолуцији потврдило да већина земаља на свету није желела да учествује у игри© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Република Српска и Србија су на демократски, кредибилан и дипломатски начин упозоравале да ће срамна резолуција о Сребреници имати негативне импликације на односе у БиХ и региону, рекао је заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је навео да су они који су на неуставан начин и унилатерално предложили резолуцију упозоравани да би за БиХ најбоље било да овај документ буде повучен.

"Нису послушали", написао је Кошарац на Инстаграму.

Он је рекао да је само гласање у Генералној скупштини УН показало да је већина светских земаља схватила о каквом је фалсификату и манипулацији реч, због чега нису подржале резолуцију.

"Чињеница да је резултат гласања био 109 напрема 84 потврђује да је резолуција непотребна и политички контрапродуктивна", рекао је Кошарац и додао да већина светских земаља није желела да учествује у игри Немачке, САД и других коспонзора.

Он је напоменуо да су Словенија, Пољска и Румунија гласале за резолуцију и да су њихова политичка руководства и представници у УН игнорисали аргументоване ставове Српске и Србије, слепо слушајући Немачку.

"Нису се обазирали на то што ће на основу фалсификата и подвала сатанизовати српски народ и ставити му етикету која му не припада", рекао је Кошарац.

Он је навео да предлагачи резолуције дижу галаму због тога што су српски министри у Савету министара одбили да дају сагласност да држављани Словеније, Пољске и Румуније могу гласати у БиХ за изборе за Европски парламент, истичући да им се не нарушавају права, јер им нико не оспорава могућност да гласају у својим земљама.

"Нисте дигли глас против оне бруке и срамоте пред Генералном скупштином УН. Па не може то тек тако да прође, ако желите да сатанизујете српски народ и подржавате фалсификовање историје", поручио је Кошарац.

Кадар из Републике Српске у Савету министара гласао је против да држављанима Словеније, Пољске и Румуније који бораве у БиХ буде одобрено да 9. јуна гласају у амбасадама ових земаља на изборима за Европски парламент, јер су ове земље гласале за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, јавила је Срна.

У првом кругу гласања против су били заменик председавајуће Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, министар финансија и трезора Срђан Амиџић, као и заменици министра одбране Александар Гогановић и министра комуникација и саобраћаја Огњен Јањић.

Они јуче нису подржали предлог Министарства иностраних послова у Савету министара да овај савет прихвати дипломатске ноте амбасада Словеније, Пољске и Румуније и да сагласност за организовање гласања држављана ових земаља који бораве у БиХ.

Држављанима Словеније, Пољске и Румуније де факто ће бити онемогућено да 9. јуна гласају у амбасадама ових земаља у БиХ на изборима за Европски парламент ако подршка кадра из Републике Српске изостане и у другом кругу гласања у Савету министара.

image