Србија и Балкан

Кошарац након Хелезових претњи ратом у БиХ: Не пристајемо на спин из Федерације

Министар одбране у Савету министара Зукан Хелез поручио је председнику Републике Српске Милораду Додику да заборави на отцепљење од БиХ, јер би у том случају дошло до рата
Кошарац након Хелезових претњи ратом у БиХ: Не пристајемо на спин из ФедерацијеGetty © Samir Yordamovic/Anadolu Agency

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац поручио је министру одбране Зукану Хелезу да, уместо што прети легитимно изабраном председнику Републике Српске Милораду Додику, своју причу усмери ка Федерацији БиХ и Бошњацима који коначно треба да прихвате да је Српска реалност и да БиХ може опстати искључиво као дејтонска структура у договору два ентитета и три конститутивна народа.

"Нека коначно одустану од илузије да је неко друго решење могуће", поручио је Кошарац на Инстаграму.

Кошарац је ово изјавио након што је министар одбране у Савету министара Зукан Хелез поручио председнику Републике Српске Милораду Додику да заборави отцепљење од БиХ, јер би у том случају дошло до рата.

Он је истакао да је проблем у ФБиХ, која се континуирано сврстава против Српске, Србије и српског народа.

"Свакодневно препознајемо моделе и интензитете таквих напада", нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да је српски народ окупљен око политика председника Републике Српске Милорада Додика и председника Србије Александра Вучића које се темеље на миру, стабилности, дијалогу и договору у оквирима Дејтона и Устава.

"Јасно смо рекли да смо за европски пут, али не по сваку цену како то поједини из ФБиХ желе. О чланству у НАТО могу само да сањају. Српска никада неће дати сагласност на то. Зато је крајње време да престану са подвалама о евроатлантском путу БиХ", истакао је Кошарац.

Кошарац је поручио да су одговори Републике Српске демократски.

"Не пристајемо на спин из ФБиХ и западних амбасада о милитантности и стварању нереда. Ко прича о рату? Хелез и остатак бошњачке политичке елите. Из Српске никада не долази ратнохушкачка реторика. Ми не прихватамо наметнути наратив и не желимо да учествујемо у антиуставним и антидејтонским рјешењима. Константо позивамо на договор, али се с правом питамо да ли је уопште могуће остварити сарадњу и делити простор са онима који подржавају фалсификоване садржаје којекаквих резолуција, а којима се жели сатанизовати српски народ", указао је Кошарац.

Он је рекао да Република Српске неће пристати на подвале.

"Уместо што прети легитимно изабраном председнику Српске Милораду Додику, Зукану Хелезу било би неупоредиво боље, а грађанима корисније, да своју енергију усмери на сређивање стања у ФБиХ", поручио је Кошарац.

image