Србија и Балкан

Наложено неуропсихијатријско вештачење дечака који је убио десеторо у "Рибникару"

Суд је такође наложио неуропсихијатријско вештачење и свих тужилаца у овом парничном поступку, односно чланова породица убијених
Наложено неуропсихијатријско вештачење дечака који је убио десеторо у "Рибникару"© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Виши суд у Београду наложио је данас да се у оквиру парничног поступка обави неуропсихијатријско вештачење дечака К.К који је 3. маја прошле године убио девет ученика и чувара ОШ Владислав Рибникар, а ранио још пет ђака и наставницу историје.

К.К. ће бити вештачен на околност урачунљивости у тренутку злочина.

Суд је такође наложио неуропсихијатријско вештачење свих тужилаца у овом парничном поступку, односно чланова породица убијених.

Због обимности вештачења наставак суђења је заказан за 24. октобар.

У судници су претходно данас испитани некадашњи радници те школе, психолог Лидија Максић, педагог Јелена Вујичић и учитељица дечака Весна Белавин.

Пре исказа сведока адвокат Кецмановића Марина Ивеља је обавестила суд да повлачи свој предлог да се Миљана Кецмановић саслуша у овом поступку, те је судија ставила ван снаге решење о њеном саслушању.

Сви сведоци су испричали да се малолетни К.К. није разликовао по понашању од осталих ученика, а Максић је навела да никакве знаке упозорења није видела док га је тестирала за упис у школу.

Она је одговарајући на питања навела да су изостанци К.К. били правдани углавном медицинским оправдањем приватне клинике.

Вујичић је нагласила да ништа необично није приметила код њега и да јој нико није указао да има неки проблем са њим, док је на питање да ли би реаговала да је знала да иде у стрељану рекла да би.

Белави која је четири године била учитељица К.К. такође је рекла да је он био одличан ђак, да су другари волели да га слушају док им препричава књиге, као и да је знао да каже добар дан, хвала и извини.

Она је навела и да је био нарочито педантан, али да се није разликовао од друге деце, док је причајући о његовим родитељима рекла да није имала утисак да су од њега много очекивали, односно да су били захтевни.

Ову тужбу поднело је 27 чланова породице убијених против дечака, његових родитеља и школе у којој се масакр десио.

Бранилац Кецмановића је током другог парничног поступка, пошто их са овим има укупно пет, рекла да мајка дечака неће износити одбрану у парничним поступцима, те је неизвесно да ли ће она данас присуствовати суђењу.

Поред парничних постоји и кривични поступак, који је затворен за јавност, а у којем су, како се сазнаје, и отац и мајка негирали кривицу.

Дечак К.К, који у време извршења злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је на своје другаре из два очева пиштоља.

Он је пиштоље узео 1. маја, а кобног дана их је ставио у ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа и ранио још петоро деце и наставницу историје.

image