Србија и Балкан

Годишњица масовног убиства у "Рибникару": Комеморативни дан посвећен жртвама

Грађани ће моћи да положе цвеће, запале свеће и упишу се у књиге сећања на жртве масакра - Бојану Асовић (11), Ану Божовић (11), Катарину Мартиновић (12), Мару Анђелковић (13), Ему Кобиљски (13), Софију Негић (13), Андрију Чикић (14), Адриану Дукић (14), Ангелину Аћимовић (14) и чувара школе Драгана Влаховића (53)
Годишњица масовног убиства у "Рибникару": Комеморативни дан посвећен жртвама© Srdjan Stevanovic/Getty Images

Прва годишњица масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" биће обележена у петак, 3. маја 2024. у Београду, програмом под називом "Буђење", наводи се у саопштењу ужег већа Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра.

На комеморативни дан биће организовано више догађаја посвећених сећању на Бојану, Ану, Катарину, Мару, Ему, Софију, Андрију, Адриану, Ангелину и Драгана.

Ожалошћене породице, ђаци и грађани моћи ће да присуствују просторно-ликовној инсталацији која омогућава достојанствено одавање поште жртвама на месту злочина, форуму који је позив грађанима на заједничко критичко промишљање узрока и последица масовног убиства и завршни музичко-сценски програм, као израз колективне туге и почетак изградње односа поверења и повезаности међу грађанима Србије.

Програм ће се одвијати по следећем распореду:

  • У 8.40, у улици Краља Милутина 10, где је извршено масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који имају потребу да искажу солидарност и емпатију.
  • У 8.41, 3. маја 2024. године, медији у Србији ће прекидом програма обележити минут ћутања, као и 4. маја 2024, у 22.32, као сећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.
  • У периоду од 09.00 до 19.00, у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и ку-ар кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
  • Од 09.00 до 19.00 на за ову прилику постављеним екранима у Ташмајданском парку биће приказиван видео-колаж сећања на Бојану, Ану, Катарину, Мару, Ему, Софију, Андрију, Адриану, Ангелину и Драгана.
  • У 20.00 ће у Ташмајданском парку почети завршни музичко-сценски програм уз директан телевизијски пренос у реализацији Радио-телевизије Србије, како би се грађани удружили у заједничком сећању и туговању и послали поруке емпатије и солидарности.

Програм комеморације настао је у сарадњи ужег већа Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства 3. маја 2023. у Београду и породица жртава, а уз подршку представника Владе Републике Србије и Града Београда који су обједињени у Радној групи за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Просторно-ликовна инсталација у Улици краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра. Грађани ће моћи да положе цвеће, запале свеће и упишу се у књиге сећања.

Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду захваљује многобројним уметницима и професионалним радницима који посвећено учествују у реализацији програма обележавања прве годишњице масакра.

Подсетимо, у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, 3. маја 2023. убијени су: Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и Драган Влаховић (53). Рањено је шест особа.

Дан касније, 4. маја 2023. године, у Дубони и Малом Орашју, убијени су: Никола Милић (14), Александар Миловановић (17), Марко Митровић (17), Кристина (18) и Милан Панић (22), Лазар Миловановић (19), Немања Стевановић (21), Далибор Тодоровић (24) и Петар Митровић (25). Рањено је 12 особа.

РЕМ позвао медије да прекину програм

Савет Регулаторног тела за електронске медије позвао је данас пружаоце медијских услуга да 3. маја у 8 сати и 41 минут и 4. маја у 22 сати и 32 минута, у време када су се прошле године догодиле трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" и у Дубони и Орашју, затамне екране, односно обуставе програм у трајању од једног минута, уз текст на екрану: "3. и 4. мај 2023. Памтимо."

Савет РЕМ-а наводи да пружа пуну подршку предлогу Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовних убистава, у програмима телевизијских и радијских пружалаца медијских услуга, са циљем очувања и неговања сећања, да као друштво освестимо величину трагедије која нам се догодила.

image
VV inauguration
banner