Србија и Балкан

Мисија ЕУ на КиМ: Све одлуке у вези са мостом у Митровици треба да се одвијају у оквиру дијалога

Заменик командира тзв. Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је да ће мост на Ибру бити ускоро отворен и да са надређенима разговарају како то може да се уради
Мисија ЕУ на КиМ: Све одлуке у вези са мостом у Митровици треба да се одвијају у оквиру дијалога© Зоран Шапоњић

Пошто је ово питање које се односи на дијалог који води ЕУ, преговори и све одлуке у вези са мостом у Митровици треба да се одвијају у оквиру дијалога уз учешће званичних делегација и Косова и Србије, наводи се у писаном одговору Мисије ЕУ на КиМ.

Како се даље истиче у писаном одговору достављеном редакцији "Косово онлајн", "отварање моста у Митровици је предмет два споразума које су стране постигле у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ 2015. и 2016".

"Упркос напорима ЕУ у пружању помоћи током година, мост је и даље затворен за саобраћај. Пошто је ово питање које се односи на Дијалог који води ЕУ, преговори и све одлуке у вези са мостом треба да се одвијају у оквиру Дијалога уз учешће званичних делегација и Косова и Србије. ЕУ наставља да позива стране да без одлагања имплементирају све нерешене споразуме о дијалогу, укључујући и Споразум о мосту – и без икаквих предуслова или веза са неповезаним питањима. ЕУ остаје спремна да олакша разговоре. ЕУ позива све да се уздрже од било каквих провокативних радњи које би могле да угрозе стабилност терена и одврате стране од спровођења Споразума о путу нормализације односа – што би требало да буде њихов главни приоритет", навели су из Мисије ЕУ на КиМ.

Раније данас, заменик командира Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је да ће мост на Ибру бити ускоро отворен и да са надређенима разговарају како то може да се уради.

Саопштењем је након тога реаговала и Српска листа у којем је навела да је "најава режима косовског премијера Аљбина Куртија да планира отварање главног градског моста у Северној Митровици за саобраћај моторних возила апсолутно непотребан, неприхватљив и ескалаторни потез са циљем даље дестабилизације прилика на терену".

image