Србија и Балкан

РТ Балкан у Митровици: Албанци одлучили да отворе мост на Ибру, Срби: Неће то ићи без нас!

Одлука албанских одборника у СО Северна Митровица о отварању главног моста преко Ибра у Косовској Митровици и за саобраћај моторних возила додатно је узнемирила Србе у овом граду
РТ Балкан у Митровици: Албанци одлучили да отворе мост на Ибру, Срби: Неће то ићи без нас!© РТ Балкан

Данашња одлука албанских одборника у СО Северна Митровица о отварању главног моста преко Ибра у Косовској Митровици и за саобраћај моторних возила додатно је, само пет дана после избора на којима је Северна Митровица уз Албанце одборнике добила и Албанца градоначелника, узнемирила Србе у овом граду. Главни мост на Ибру који дели северни – српски, од јужног – албанског дела града, и који је сада отворен, само са пешачки саобраћај, већ две деценије је једна он најнеуралгичнијих тачака на Косову и Метохији, а на самом мосту забележене су стотине и стотине међуетничких инцидената. 

Прва реакција Срба у Северној Митровици са којима смо данас разговарали јесте да "то неће ићи тек тако" и да ће се и "Срби питати када се ради о спровођењу ове "одлуке", албанске одборничке већине у СО Северна Митровица, који су управљање општином преузели 14. децембра прошле године, месец и по након што су Срби напустили косовске институције.

Реаговала је и Српска листа саопштењем у коме најоштрије осуђује "нелегалну и нелегитимну одлуку донету од стране нелегалне и нелегитимне скупштинске већине у Северној Митровици, да се изврши отварање главног градског моста за моторни саобраћај, којом се крши бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир на овом простору".

"Желимо да упозоримо да ће евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, а што је изгледа и намера Приштине. Мост на коме се десило више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север је симбол страдања српског народа и намере Приштине да протера преостале Србе из једине урбане средине у којој су опстали у већем броју", саопштила је данас Српска листа.

Из најјаче партије која представља Србе на КиМ кажу и да ће "нелегална и нелегитимна одлука коју су усвојили квази одборници без икаквог легитимитета међу грађанима, имати далекосежне последице по мир, безбедност и суживот на овим просторима".

"Уједно она је наставак окупације севера од стране Аљбина Куртија, који се уживео у улогу окупационог гаулајтера. Захтевамо да КФОР, ЕУЛЕКС и представника међународне заједнице најхитније спрече примену ове одлуке, дају простор да се у дијалогу решавају отворена питања, а тиме и сачува мир на овим просторима. Спречавање оваквих потеза Приштине, и Куртијевих одборника било би у складу са захтевима међународне заједнице да се зауставе све акције које подривају процес дијалога", саопштила је Српска листа.

Колико је главни мост на Ибру у Косовској Митровици неуралгична тачка говори и податак да на мосту, већ годинама, дан и ноћ дежурају италијански карабињери из састава КФОР-а, и да мост ни у једном тренутку 24 сата дневно, седам дана у недељи, није без физичке контроле међународних снага. На другом крају моста, ка јужној Митровици у којој живе Албанци, често су патроле Косовске полицијске службе. На северном крају моста, ка северном делу града постављен је кружни ток, а иза кружног тока, према главном шеталишту у северном делу града је бетонски зид висок око метар који спречава улазак возила на шеталиште.

Највећи инциденти у Косовској Митровици, па и на самом Косову, ако се изузме мартовски погром 2004. године, од 1999. дешавали су се управо на главном мосту преко Ибра. Мост је 2016. обновљен новцем Европске уније, уложено је око 1,2 милиона евра и од тада мост је отворен само са прелаз пешака. Према Бриселском споразуму, требало је да буде отворен 2017. и за саобраћај моторних возила, али то се, до данас није десило.

За 24 године, од 1999. на мосту и око моста десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, већи број људи задобили су лакше повреде.

Током мартовског погрома, 17. марта 2004. увече, када су хиљаде Албанаца из правца јужног дела Косовске Митровице кренули преко моста на северном делу града, на неколико стотина метара од моста убијени су Јана Тучев, хицем из снајпера, док је била на тераси свог стана, који гледа на Ибар и главни мост, и Боривоје Спасојевић, хицем из аутоматског оружја, док је ишао према свом стану.

Септембра 2011. на овом мосту постављене су велике барикаде, на северном крају моста преко коловоза изручене су из кипера огромне количине шљунка, преко шљунка сипан је и бетон, а та барикада била је једна од 16 које су постављене широм путева на северу КиМ пошто су јединице Росу заузеле аминистративни прелаз Брњак на путу Зубин Поток – Рибариће, односно Нови Пазар, и покушале да заузму Јариње, али нису успеле пошто су Срби успели да блокирају магистрални пут Косовскса Митровица – Лепосавић – Јариње – Рашка. Средином септембра, после постављања велике барикаде на северној страни моста, стотине Албанаца са југа покушали су да се пробију до северног дела града, али је захваљујући снагама КФОР-а, ЕУЛЕКС-а, али и косовској полицији то спречено.

Сличан покушај упада преко Ибра догодио се и 11. септембра 2010. године, када су, такође стотине екстремиста кренули са југа преко моста, коришћено је и ватрено оружје, а у нападима је повређено петоро Срба који су бранили приступ северном делу града. Више возила КФОР-а и Еулекса је оштећено, међународне снаге су, како би спречиле продор Албанаца преко моста, користиле и сузавац и шок бомбе и гумене метке. У мају те године, око 2.000 ветарана УЧК кренули су такође преко моста са намером да заузму северни део града али је КФОР успео да блокира мост тенковима и борним колима и спречи веће сукобе.

Велики окршај на мосту догодио се и 22. јуна 2014. када је око 500 Албанаца пробило полицијске кордон, такође су покушали да упадну у северни део града, али су поново реаговали припадници КФОР, сузавцем, гуменим мецима, шок бомбама. Марш Албанаца са југа тада је организован под слоганом "Или ми – или ви", а све је завршено са 23 повређених, од тога 13 полицајаца, запаљена су четири возила међународних снага. Из правца јужног дела града, с друге стране Ибра, тих вечери учестано су се чули рафали из ватреног оружја.

Сам 2016. године, мост је реновиран и крајем 2000. када је француска влада уложила око пет милиона немачких марака и када је мост, по замисли архитекте Жила Пикеа добио сводове са обе стране.

Остало је забележено да је 13. фебруара 2000. преко моста кренуло више десетина хиљада Албанца са целог Косова. Користили су и каменице и бојево оружје, са друге стране окупило су се Срби да бране свој део града, реакцијом француских снага из састава КФОР-а тада је спречено крвопролиће.

"Намера Куртија и албанских одборника да отворе мост може довести само до нових тензија и немира. Они добро знају да је питање моста за нас од животне важности, и да до тога не може доћи без ширег договора. Отварањем моста омогућили бисмо екстремистима са југа да просто ушетају у северни део града, угрозе нашу безбедност", реакције су једног од наших саговорника из Северне Митровице.

Иначе, главни мост на Ибру налази се на само 300 метара од споменика кнезу Лазару у строгом центру Северне Митровице.

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ у данашњем саопштењу потенцирао је да је мост на Ибру "важан безбедностни бедем за Србе на КиМ". Петковић је објаснио и да је отварање моста на Ибру "део дијалога Београда и Приштине". Према његовим речима, "Курти је овим захтевом показао недвосмислено да жели и да сања рат и да читав север Косова и Метохије уведе у сукобе". 

image
VV inauguration
banner