Србија и Балкан

Вујичић: Курти није усамљен у антисрпским деловањима

Нема дилеме да је Приштина спремна у намери да изазове нове сукобе и протеривање Срба са Косова и Метохије, каже чланица Управљачког тима за ЗСО
Вујичић: Курти није усамљен у антисрпским деловањима© Танјуг/Дописништво КиМ

Након десет година од потписивања Бриселског споразума и пет година од израде нацрта статута Заједнице српских општина, Србија је први пут у прилици да чује од званичника Европске уније, која је гарант потписаних докумената, као и САД, јасан став о потреби формирања ЗСО, а на чему Београд инсистира.

Формирање ЗСО онако како је то договорено у четири потписана документа, на шта се обавезала Приштина, наша је црвена линија, казала је у интервјуу за "Новости" Данијела Вујичић из Управљачког тима за ЗСО, чији је нацрт Статута представила 2. маја у Бриселу.

Она је нагласила да је председник Србије Александар Вучић истакао да би ЗСО пружила сигурност српском народу на Косову и Метохији, јер би те средине имале органе у виду скупштине и савета и да власти тзв. Косова не би могле да укину платни промет тврдећи да то данас могу да ураде.

"Сведоци смо оштрог негодовања Приштине на текст нацрта Статута, нарочито члан 2. у којем се говори о територији ЗСО исимболима, те члан 16. који подразумева да ЗСО управља јавном имовином и добрима, инфраструктуром, природним ресурсима. Спорна им је ставка о праву да ЗСО добија новац из буџета Србије, као и члан 54. који се односи на то да ЗСО припадају добра у општој употреби - путеви, мостови, тунели, пруге, паркови", рекла је Вујичић.

Поменула је и да је, приликом састанка у Бриселу, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти дрско и безобразно одреаговао пре и након њеног уводног обраћања.

"Обраћање сам изнела у формату од 30 минута који је ЕУ дала, а у којем је било немогуће да члан по члан представим, па сам тражила више времена због озбиљности презентације. Курти је дрско и безобразно одреаговао питањем 'А, колико ти времена треба?', љут и бесан због претходног председниковог поздрава мени и колегиници Беловић - где сте моје Српкиње са српског КиМ?", открила је.

Додаје да су Курти и његов заменик Бесник Бисљими добацивали и подругљиво се смејали, али да је одлучила да настави јер је "знала да није сама и кога представља, свој народ са КиМ".

"Домаћини су ћутали. Председник Вучић је одреаговао тако да је у сали настао мук. На Куртијеву опаску да сам српски функционер - посланик, желећи да инсинуира да припадам другој држави, председник Вучић му је одговорио речима - Ја сам овде и твој председник!", каже Вујичић.

На питање да ли међународна заједница даје ветар у леђа Куртију, наводи да "он није усамљен у својим антисрпским деловањима и потезима".

"Уверила сам се да је председник Вучић сам против свих, али јачи и снажнији у ставу одбране српства него било чије намере или манипулације противне нашим интересима", истиче Вујичић.

Када је у питању намера Албина Куртија да 28. маја уведе у општине на северу КиМ албанске градоначелнике, наглашава да "нема дилеме да је Приштина спремна у намери да изазове нове сукобе и протеривање Срба са КиМ".

"Недавно је Курти опет потврдио да не жели мир, већ сукобе, једностраним захтевом супротном дијалогу да се отвори за саобраћај главни мост на Ибру, што су осудили и сви међународни представници. Срби са КиМ желе мир, да живе своји на своме, поред комшија Албанаца, али неодговорни политичари из Приштине томе не доприносе", закључила је Вујичић.

image
VV inauguration
banner