Србија и Балкан

Од 15. јуна нова правила за возаче тротинета: Кацига обавезна, слушалице забрањене

Електрични тротинет моћи ће да се вози бициклистичком стазом, пешачко-бициклистичком стазом или бициклистичком траком, једно је од нових правила које је објавио МУП
Од 15. јуна нова правила за возаче тротинета: Кацига обавезна, слушалице забрањене© Jane Tyska/Digital First Media/East Bay Times via Getty Images

Од 15. јуна возачи електричних тротинета моћи ће да учествују у саобраћају под нешто другачијим условима, саопштио је данас МУП.

Како је објашњено, они који управљају тротинетима у обавези су да имају одговарајућу налепницу коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја.

"Електрични тротинет моћи ће да се вози бициклистичком стазом, пешачко-бициклистичком стазом или бициклистичком траком", наводи се у саопштењу МУП-а.

Уколико не постоји предвиђена стаза, возач електричног тротинета може се кретати коловозом, на путу на ком је ограничена брзина кретања 30 километара на сат, односно 50 уколико возач има више од 18 година.

"Када прелази улицу на пешачком прелазу, возач електричног тротинета не сме да га вози, већ мора да сиђе са њега и пређе улицу", додаје се у саопштењу и констатује да ово правило не важи на прелазу бициклистичке стазе.

Такође, возач тротинета мора да носи светлоодбојни прслук када се креће коловозом.

Ипак, у условима смањене видљивости или ноћу, овај прслук мора да носи и када се креће бициклистичком стазом.

Возачи су у обавези да носе и заштитне бициклистичке кациге.

Током вожње је забрањено слушање музике на слушалицама, барем слушалице не смеју да буду у оба ува, наводи МУП.

Као још једно правило, наводи се да електрични тротинет не може да превози више особа, већ само једну.

image