Србија и Балкан

Тротинети препознати законом: Ко ће смети да вози српским путевима од 15. јуна?

У ову групу не улазе моноцикли, бицикли, мопеди, самобалансирајућа средства, скејтови и слично
Тротинети препознати законом: Ко ће смети да вози српским путевима од 15. јуна?© Robert Alexander/Getty Images

Агенција за безбедност саобраћаја саопштила је данас да је последњим изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима уведена дефиниција "лаког електричног возила" и да су на тај начин "тротинети" препознати у законодавству и да ће само возила која испуњавају прописане услове моћи ће да се користе на српским путевима.

Они додају да према дефиницији "лако електрично возило" представља моторно возило са најмање два точка, са механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага електромотора није већа од 0,6 кW, чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 км/х и чија маса празног возила не прелази 35 кг.

Жаргонски речено, тротинети су овим изменама препознати у нашем законодавству и само тротинети који испуњавају наведене услове моћи ће да се користе на прописан начин у саобраћају и то само када поседују одговарајућу прописану налепницу, саопштено је.

Напоменули су да се под термином "лака електрична возила" подразумевају искључиво тротинети са по једним точком напред и назад, без места за седење и са наведеним карактеристикама снаге, масе и брзине, док се не подразумевају било какви моноцикли, бицикли, мопеди, самобалансирајућа средства, скејтови и слично.

На основу одредаба горе поменутих измена Закона о безбедности саобраћаја на путевима, 1. марта је донесен Правилник о начину издавања, вођења евиденција, изгледу и начину постављања налепнице за лака електрична возила који је објављен у Службеном гласнику, његова примена почиње 5. априла 2024. године, а након 15. јуна 2024. године, у саобраћају на путу могу учествовати само лака електрична возила на којима је постављена налепница у складу са одредбама правилника.

У правилнику је објашњена процедура подношења захтева за добијање налепнице, дат је образац захтева и начин попуњавања, као и списак потребне документације од чега је најважнија техничка документација за лако електрично возило из које се могу утврдити марка лаког електричног возила, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина и маса празног возила.

Та документација се по правилу добија приликом куповине тротинета.

Уз захтев поред наведене техничке документације, прилаже се очитана лична карта за физичка лица, односно доказ о упису у регистар правних лица за правна лица, изјава прописана правилником, на прописаном обрасцу и доказ у уплаћеној накнади за издавање налепнице у износу од 2.060,00 динара, од чега цена услуге издавања налепнице износи 1.560,00 динара, док цена обрасца налепнице износи 500 динара.

Пријем и обрада захтева, издавање и постављање налепнице обавља се на местима која се налазе у информацији објављеној на званичном интернет сајту Агенције за безбедност саобраћаја, а која обухвата списак од 80 градова и општина, односно преко 150 предајних места.

Све додатне информације о начину подношења захтева, потребној документацији и детаљнијој информацији о предајним местима, могуће је добити кроз контакт форму путем имејла trotineti@amss-cmv.co.rs, као и путем кол центра АМСС на број 1987.

Из Агенције апелују на све возаче лаког електричног возила да поштују саобраћајне прописе, да увек користе заштитну кацигу и носе светлоодбојни прслук када се крећу коловозом.

image
VV inauguration
banner