Србија и Балкан

Секретар Покрета Самоопредељење: Власт не може да спречи грађане да напусте "Косово"

Секретар Покрета Самоопредељење (ЛВВ) Алим Рама сматра да би успон деснице у Европи "несумњиво могао успорити процес чланства" тзв. Косова
Секретар Покрета Самоопредељење: Власт не може да спречи грађане да напусте "Косово"Getty © Chris McGrath

Секретар Покрета Самоопредељење (ЛВВ) Алим Рама je у интервјуу за "Радио Франс" рекао да је свестан да упркос "европском сну" о Косову хиљаде грађана, углавном незапослених младих људи и незадовољних професионалаца, одлази како би започели нови живот на западу. Он је додао да влада "не може да их спречи" да оду".

"Неки се врате са искуством и онда могу да улажу у земљу", нагласио је Рама, генерални секретар левичарске националистичке партије на власти на Косову, коментаришући и европске изборе који се очекују следеће недеље, где, како преноси "Албаниан пост", успон деснице може угрозити европску перспективу тзв. Косова.

"Ако Русија ојача утицај у региону, то ће створити више проблема не само за нас, већ и за Европу. Од почетка сукоба у Украјини слушамо о могућем отварању нових фронтова на Балкану", нагласио је он, додајући да ће за тзв. Косово, где је већина муслиманског становништва, успон деснице "несумњиво успорити процес чланства".

Он је рекао да је "Косово на добром путу" ка чланству у Европској унији (ЕУ), упркос чињеници да се очекује успех партија крајње деснице на предстојећим европским изборима који се одржавају у 27 земаља чланица блока између 6. и 9. јуна ове године.

image