Србија и Балкан

(Не)очекивани резултати пописа на КиМ: Све мање Албанаца на Западном Балкану

Албанију напустила чак трећина становника
(Не)очекивани резултати пописа на КиМ: Све мање Албанаца на Западном БалкануGetty © Kypros

На Косову и Метохији живи свега 1,6 милиона становника, дакле, знатно мање од бројке од 2 милиона која се најчешће помиње у јавности, показују први резултати пописа који је завршен 24. маја.

Директор Статистичке агенције Косова Авни Кастрати рекао је да ће први резултати пописа бити објављени у јулу, али да се "очекује да ће Косово имати 1,6 милиона становника".

Према последњим подацима из 2011, на КиМ је живело 1,74 милиона становника, од којих су више од 93 одсто Албанци. Годину дана раније, 2010. на КиМ је живело 2,2 милиона становника.

Срби у јужној српској покрајини нису учествовали на попису, нити је он организован у четири српске општине на КиМ, подсећа "Албанијан пост".

Резултати пописа показују да на Балкану живи све мање Албанаца, а разлози пада броја становника могу се потражити у паду стопе наталитета и масовној миграцији.

"Фајненшел тајмс" с тим у вези наводи да је више од милион Албанаца прешло у ЕУ и Британију током протеклих година, што је чак трећина укупног броја становника.

Када је реч о броју деце, подаци Европске статистичке агенције (Еуростат) показују да у Албанији жене у просеку рађају 1,21 дете, док та бројка у Србији износи 1,59.

image