Србија и Балкан

Словенци партизанске песме уврстили у регистар нематеријалне културне баштине

Ове песме постале су изузетно популарне после рата, а иницијативу да се уврсте у регистар нематеријалне културне баштине покренуо је Партизански хор из Љубљане
Словенци партизанске песме уврстили у регистар нематеријалне културне баштинеwww.globallookpress.com © Barbara Boensch

Партизанске песме, настале током Другог светског рата, уписане су недавно у словеначки регистар нематеријалне културне баштине. Ове песме постале су изузетно популарне после рата, а иницијативу да се уврсте у регистар нематеријалне културне баштине покренуо је Партизански хор из Љубљане. Они су објаснили да су се одлучили на овај корак како би неколико стотина песама, које су чуване у неколико библиотека и архиву, биле сачуване за будуће генерације, преноси агенција СТА.

Словеначке партизанске песме потичу од побуњеничких и народних ратних песама насталих током Другог светског рата, наводи се у саопштењу Министарству културе Словеније.

Првобитно су ове ратне, револуционарне и побуњеничке песме певале вокалне групе војника које су биле део аматерских позоришних или културних група и изводиле су се на културним догађајима у партизанским јединицама или на ослобођеним територијама. У априлу 1944. године, почела је са радом Певајућа чета, позната и као Хор Инвалида, у којој је наступало 17 војника који су се опорављали у партизанској болници, а потом је наставио да их изводи Партизански хор.

После Другог светског рата, партизанске песме биле су стуб државне музичке продукције и део формалног образовања.

Након 1991. године, са демократизацијом, партизанске песме су се изводиле углавном на неформалним местима, али од 2020-их, одређени хорови и певачке групе поново су открили партизанске песме и њихов културолошки потенцијал.

image