Србија и Балкан

Мостар: Забрањена комеморативна шетња до Партизанског гробља

На бази којих показатеља је, ако се не ради о политичкој одлуци, одавање поште на гробљу могући безбедносни проблем, питају се из Удружење антифашиста и бораца мостарског НОР-а
Мостар: Забрањена комеморативна шетња до Партизанског гробљаwww.globallookpress.com © Daniel Kreher

Полиција у Мостару није дозволила комеморативну шетњу до Партизанског гробља, коју је Удружење антифашиста и бораца мостарског НОР-а планирало у склопу обележавања 14. фебруара, Дана ослобођења овог града од фашизма, саопштено је из УАБНОР-а Мостар.

Из Удружења напомињу да је, као и претходних година, полиција у Мостару усмено саопштила забрану.

"Образложење да је то из безбедносних разлога због одржавања фудбалске утакмице Зрињски-Славија не прихватамо, јер су у исто време кроз град дозволили шетњу мостарских мажореткиња и деце из вртића. Ако нама, одраслима, није сигурно како је сигурно деци, или се пак ради о потпуно нечем другом и двојним аршинима", наводе из УАБНОР-а.

Из Удружења подсећају да се навршава 20 месеци од терористичког чина извршеног на Национални споменик БиХ - Партизанско спомен-гробље, а да је истрага још у току и нема резултата.

"На бази којих сте показатеља, ако се не ради о политичкој одлуци, закључили да је одавање поште на гробљу могући безбедносни проблем. Коме у граду треба да на овај начин у свет шаље још једну негативну слику, те од Мостара додатно прави град-случај", навели су из Удружења.

Дан ослобођења Мостара у Другом светском рату обележава се 14. фебруара. Овај датум након последњег рата не обележава Градска управа, већ само удружења која баштине традицију антифашистичке борбе.

image