Србија и Балкан

Кошарац: Република Српска намерава да се приближи БРИКС-у

Република Српска води и наставиће самосталан курс, заснован на Уставу и Дејтонским мировним споразумима, јачајући економске везе са партнерима из БРИКС-а, указао је министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац
Кошарац: Република Српска намерава да се приближи БРИКС-у© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Република Српска настоји да развија и јача билатералне односе са Руском Федерацијом и неће дозволити да се БиХ придружи антируским санкцијама, рекао је за "Руску газету" министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац.

Поред тога, како је истакао, Бањалука је заинтересована за проширење интеракције са БРИКС-ом, а желела би и да обезбеди додатне руте за испоруку гаса из Руске Федерације у Републику Српску.

"Развој трговинско-економске сарадње између Руске Федерације и Републике Српске олакшавају добри односи руског лидера Владимира Путина и нашег председника Милорада Додика", навео је Кошарац.

Истиче да Русија грађанима и предузећима у БиХ обезбеђује гас по повољној цени.

"Притом се у прозападном Сарајеву мало ко сећа да је 2023. године Руска Федерација постала највећи страни инвеститор у економију БиХ", навео је Кошарац.

Кошарац је указао на значај изградње, уз учешће руских компанија, гасовода "Нова источна конекција БиХ – Србија", чије би пуштање у рад могло дати додатни замах привреди Републике Српске и Федерације БиХ.

"Нажалост, пројекат је блокирао бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић", нагласио је он.

Министар је нагласио да БиХ није увела санкције Руској Федерацији захваљујући Републици Српској.

"Ово се догодило захваљујући принципијелном ставу председника Републике Српске Милорада Додика. Да су политичари из муслиманско-хрватске федерације имали прилику да заобиђу Републику Српску по овом питању, они би то учинили. Политичко Сарајево у потпуности следи траг спољне политике ЕУ и Сједињених Америчких Држава", подсетио је Кошарац.

Кошарац је рекао да је иницирао разматрање у Савету министара БиХ питање уласка БиХ у БРИКС, које су потом блокирали представници политичког Сарајева.

"Тако је бошњачка елита још једном показала своју потпуну лојалност Западу", рекао је он.

"Оријентација само ка Европској унији, по мом мишљењу, представља улазак у једносмерну улицу где се дисциплинују институције да следе искључиво оквире бриселске политике, Република Српска не може прихватити такву праксу, али нећемо никада прихватити туђи диктат и инструкције ЕУ. Али ће они касније схватити да је то било узалудно, о чему сам разговарао и са представницима Саудијске Арабије и других арапских држава. Видео сам њихов интерес за приближавање БРИКС-у. Постоји жеља Турске да се приближи овој организацији као алтернативи ЕУ. Бошњаци су, нажалост, под потпуном контролом Запада, нису спремни да бране своје интересе и одупиру се америчкој и ЕУ диктатури. Сматрамо ово грешком", навео је Кошарац.

Истакао је да Република Српска води и наставиће самосталан курс, заснован на Уставу и Дејтонским мировним споразумима, јачајући економске везе са партнерима из БРИКС-а.

image