Србија и Балкан

Кошарац о лицемерју америчке амбасаде: Наше уставно право је да организујемо изборе

Америка која се куне у свој Устав и слободу, даје себи за право да крши устав друге, суверене државе и да се бави питањем за које би се у Америци изашло на улице
Кошарац о лицемерју америчке амбасаде: Наше уставно право је да организујемо изборе© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац истакао је да су превршиле сваку меру изузетно безобразне и дрске претње Амбасаде САД упућене легитимно и легално изабраном председнику Српске Милораду Додику.

Кошарац је нагласио да су њихове придике о наводном антидемократском, противуставном и антидејтонском деловању врхунац лицемерја и примене двоструких аршина.

"Ко прича о сецесионизму?! Да ли је сецесионизам позивање на поштовање Устава и Дејтона, те на унутрашњи договор без уплитања странаца? Господо, то је суверена и одговорна политика, а не сецесионизам. Заиста не знам са којим правом Амбасада САД може да говори о изборном процесу у БиХ. Ко им је дао мандат да се уплићу у унутрашња питања у БиХ", упитао је Кошарац.

Он је указао да Амбасада САД на челу са Марфијем на најдиректнији могући начин крши начела међународног права, према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, него имају обавезу да поштују њихову политичку независност.

Кошарац је саопштио да су претња по суверенитет и стабилност БиХ управо западни центри моћи, који насилно покушавају да прекрајају Дејтонски споразум и да загосподаре животом на овим просторима.

"Они ће учинити све да уруше сваку могућност договора два ентитета и три конститутивна народа. Њима није у интересу да легитимно изабрани представници народа одлучују о судбини ове земље. То су, уосталом, доказали и подршком лажном високом представнику у наметању измена Изборног закона", констатовао је Кошарац.

Он је поручио да Српска никада неће дозволити да изборну вољу њених грађана моделирају нелегитимни странци и карикатуре са Запада.

"Наше уставно право је да организујемо изборе на територији Републике Српске", рекао је Кошарац.

Истини за вољу, Америка која се куне у свој Устав и слободу, даје себи за право да крши устав друге, суверене државе и да се бави питањем за које би се у Америци изашло на улице, да било која држава покушава да им се умеша у изборне законе и слободе загарантоване Уставом.

Амерички изборни закони, нпр. потичу из члана 1. Устава. Ово је дало државама одговорност да надгледају савезне изборе. Од тада су усвојени многи уставни амандмани и савезни закони који штите право гласа, а заштитом права гласа у Америци се баве чак четири амандмана, и то: 15, 19, 24. и 26. амандман.

Поставља се питање, како једна демократска држава попут Америке дозвољава себи да се преко свог амбасадора отворено меша у изборни процес, подржава насилно наметање Изборног закона од стране неизабраног странца Кристијана Шмита и крши Уставом загарантована права народа у држави на другом крају света.

image
VV inauguration
banner