Србија и Балкан

Краповић: Војска Црне Горе неће учествовати у сукобу у Украјини

Црна Гора је за 2024. предвидела одбрамбени буџет у износу од 2,01 одсто БДП-а, од чега ће готово трећина бити уложена у модернизацију војске, каже министар одбране ове земље
Краповић: Војска Црне Горе неће учествовати у сукобу у УкрајиниGetty © Milos Bicanski / Contributor

Док будем обављао дужност министра одбране, Војска Црне Горе неће учествовати у рату у Украјини, каже у интервјуу за "Политику" министар одбране Драган Краповић.

"Од агресије на Украјину, НАТО је интензивирао активности јачања присуства савезничких снага на источном крилу алијансе како би оснажио свој концепт одвраћања и одбране и спречио потенцијално преливање сукоба на савезничку територију. Реч је о јачању спремности за одбрану сопствене територије", каже Краповић.

Он подсећа да је са највиших адреса у алијанси, укључујући и генералног секретара Јенса Столтенберга, више пута наглашено да НАТО неће слати своје трупе у Украјину.

Краповић наводи и да је приликом обележавања 100 дана Владе Црне Горе представио визију "јака војска, јака Црна Гора" у којој је исказао јасну намеру, како истиче, да следе велике реформе, модернизација и унапређење свих капацитета одбрамбеног сектора.

"Као кредибилна чланица НАТО-а део смо система колективне безбедности, што подразумева да о нашој безбедности брине још 31 земља, међу којима су неке од најјачих оружаних снага света. Као поуздана савезница свесни чињенице да безбедност није луксуз већ потреба, Црна Гора је за 2024. предвидела одбрамбени буџет у износу од 2,01 одсто БДП-а, од чега ће готово трећина бити уложена у модернизацију војске", истиче Краповић.

Говорећи о ангажовању црногорских војника у међународним мисијама и на истоку Европе, министар одбране каже да Црна Гора континуирано доприноси савезу у оквиру активности НАТО-а у Бугарској и Летонији.

Додао је и да се на источним границама Алијансе ангажује до 60 припадника војске ЦГ. 

"Припадници наше војске учествују и у мисији Кфора на Косову, НМИ мисији у Ираку, УН мисији МИНРУСО у Западној Сахари и ЕУ мисији АТАЛАНТА у водама Аденског залива", додаје Краповић. 

Поновио је и свој став да увођење обавезног служења војног рока у овој земљи, тренутно није опција.

Сарадњу Црне Горе и Србије на одбрамбеном пољу оценио је као веома добру.

"Један од добрих примера је наша континуирана сарадња са Центром за атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО центар у Крушевцу), где припадници Војске Црне Горе иду на обуку. Развијамо и тек ћемо развијати сарадњу у области војног школства, односно војног здравства, као веома важног сегмента националних одбрамбених капацитета", каже Краповић.

image