Србија и Балкан

Тројица али вреде за десеторицу: Црна Гора шаље војнике да обучавају Украјинце

Из Министарства одбране додају да се "тренутно налазе у фази спровођења националних процедура, које треба да резултирају доношењем скупштинске Одлуке о учешћу припадника ВЦГ у овој мисији
Тројица али вреде за десеторицу: Црна Гора шаље војнике да обучавају УкрајинцеGetty © Filip Filipovic

Црна Гора намерава да се придружи мисији Европске уније за пружање војне помоћи Украјини – ЕУМАМ, и то ангажовањем до три припадника Оружаних снага, који би учествовали у обуци украјинских војника, саопштило је Министарство одбране ЦГ за Радио слободна Европа.

Како се наводи, Министарству одбране Црне Горе је недавно одобрено учешће у овој мисији, након што је ова држава изразила намеру да пружи Украјини још један вид подршке и допринесе Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Из министарства додају да се "тренутно налазе у фази спровођења националних процедура, које треба да резултирају доношењем скупштинске Одлуке о учешћу припадника ВЦГ у овој мисији".

Подсећања ради ЕУМАМ је покренут 2022. године након покретања Специјалне војне операције са циљем обезбеђивања помоћи Кијеву кроз јачање војних способности и то у виду пружања индивидуалног, колективног и специјалистичког оспособљавања припадника украјинске војске у државама ЕУ, што очигледно није дало жељене резултате.

Стога ће "до три" црногорска војника сигурно бити од велике помоћи, исто као и двоје њихових колега који су распоређени на Косову и Метохији у саставу Кфора. Уколико Црна Гора заиста пошаље своје војнике, они ће своје украјинске савезнике обучавати на територији Немачке.

image