Србија и Балкан

Кошарац: Реаговање америчке амбасаде на Свесрпски сабор је манифестација њиховог малигног утицаја

Очигледно нису прочитали Декларацију са Свесрпског сабора, која се заснива на Дејтонском споразуму, указао је заменик председавајуће у Савету министара БиХ
Кошарац: Реаговање америчке амбасаде на Свесрпски сабор је манифестација њиховог малигног утицаја© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Саопштење америчке амбасаде у Сарајеву о Свесрпском сабору представља манифестацију њиховог малигног утицаја и сврставања само на страну бошњачке политике, поручио је заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац.

"То је синхронизовани однос америчке администрације и бошњачке политике у БиХ", оценио је Кошарац.

Он је истакао да је очигледно да нису прочитали Декларацију са Свесрпског сабора, која се заснива на Дејтонском споразуму и не представља никакво антидејтонско деловање.

"Очигледно је да имају потребу да контаминирају одређене односе унутар БиХ како би могли да буду видљиви у свим политикама. Наша политика је потпуно јасна и наше опредељење је да дефинишемо наше национално кретање", рекао је Кошарац новинарима на Јахорини.

Указао је да Бошњаци морају изаћи из умишљене улоге да су власници политичких процеса у БиХ, јер то нису, те нагласио да се процеси у БиХ могу водити само када се усагласе заједно са Србима, Хрватима и два ентитета.

Кошарац је нагласио да политике Српске морају бити видљиве у 21. веку и да је одговорност политичког руководства таква да треба јасно истаћи патриотску политику председника Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића која је резултат потреба српског народа да дефинише националну политику.

"Добро се сећамо ситуације када су Бошњаци покушали да организују свебошњачки сабор у Сарајеву. Ми нисмо били хистерични и не умањујемо потребу да се они састају и договарају, али немате господо право да умањујете капацитете српског народа и сарадњу Српске и Србије", поручио је Кошарац.

Он је упитао одакле то право, с обзиром на то да се видело како међународни спонзори утичу када је реч о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Међународни тутори и спонзори таквих политика, попут /америчког амбасадора Мајкла/ Марфија и осталих су прочитана прича. Отићи ће Марфи, а шта ћемо онда? С ким Бошњаци мисле развијати политичко партнерство? Видимо хистерију у политичком Сарајеву након усвојене Декларације на Сверпском сабору. Због чега? Неће Бошњаци креирати националну и патриотске политике српског народа", рекао је Кошарац.

Он је истакао да су Бошњаци умислили да су власници политичких процеса у БиХ на основу ексклузивног права које су им дали Кристијан Шмит, Марфи и неки други, оценивши да ће то бити политика прошлости.

"Једина политика ће бити политика дијалога. Ако нећете политику дијалога, знате шта следи. Ако неће да поштујете ставове институција Републике Српске и српског народа, мислим да сте довољно паметни да знате шта може да уследи", рекао је Кошарац.

Поновио да је оличење политике Сједињених Држава у БиХ министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић, који, како каже, не крије да жели да буде њен експонент.

"Сведоци смо чињенице да су странци сваки договор домаћих политичара покварили и у томе су шампиони, прије свега, Марфи и Шмит који су нашли извођаче у домаћим политичарима да буду промотери њихових политика, а не договора", рекао је Кошарац.

Додао је да се Конаковић обрушио на српски народ само због тога што је на достојанствен и цивилизован начин на Свесрпском сабору дефинисао политике не вређајући друге.

"Наше политике нису усмерене против других. Оне су израз наше потребе да будемо окупљени око наших националних тема, дефинишемо наше политичко кретање и позовемо на досљедну примену Дејтонског споразума", рекао је Кошарац.

Он је додао да је хистерија у Сарајеву дефинисана менталним и политичким предрасудама, те жељом странаца, прије свега САД, да стално дижу температуру и модификују политике како би успели да од Бошњака произведу оне који ће водити процесе, а то није могуће.

image