Србија и Балкан

За Орлића зелено светло и од Владе: Постављен за директора БИА

Сагласност да Орлић буде именован за директора БИА-е дао је у среду Савет за националну безбедност на седници којом је председавао председник Србије Александар Вучић
За Орлића зелено светло и од Владе: Постављен за директора БИА© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Влада Србије усвојила је решење о постављењу Владимира Орлића за директора Безбедносно-информативне агенције.

Сагласност да Орлић буде именован за директора БИА дао је у среду Савет за националну безбедност на седници којом је председавао председник Србије Александар Вучић.

Сагласност за именовање Орлића је дата у складу са Законом о основама уређења служби безбедности према коме Савет за националну безбедност даје мишљење Влади Србије о предлогу за постављење и разрешење директора служби безбедности.

Владимир Орлић је рођен 1983. године у Београду. Основну школу је завршио у Обреновцу, а гимназију у Београду. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Члан је Српске напредне странке од 2008. године, у којој је примарно обављао дужности у сфери информисања и медија, као и организационих послова.

У разговору са Љиљаном Смајловић за РТ Балкан у новембру 2023. године, Орлић је рекао да је пре тога подржавао "политику коју је представљала Српска радикална странка и људе који су је водили у то време – Александра Вучића и Томислава Николића".

Било му је, рекао је тада, потпуно природно у политици - када је кренуо да се њом бави - да следи људе које је уважавао.

Он је у истом разговору рекао да актуелна власт неће никакво признање независности КиМ, нити ће да дозволи да такозвано Косово добије место у УН.

"Ако је то ико говорио отворено у лице свакоме ко овде дође, то је био Александар Вучић. Рекао је то и пред целим светом, у говору у Генералној скупштини УН", закључује Орлић.

Био је кандидат за одборника у Скупштини града Београда на листи Српске напредне странке 2012. и одборник у Скупштини града Београда у сазивима од 2014. и 2018. године.

Изабран је за народног посланика на изборима 2014, 2016, 2020. и 2022. године. Био је заменик је шефа посланичке групе СНС у Скупштини Србије, а у 12. сазиву (од 2020. до 2022) потпредседник парламента.

Након избора 2022. године изабран је за председника Народне скупштине, а на тој функцији је био до избора који су одржани у децембру прошле године.

image