Србија и Балкан

Европски социјалисти против српског напредњака: Говор мржње

Партија европских социјалиста (ПЕС) изгледа прати заседања српске Народне скупштине
Европски социјалисти против српског напредњака: Говор мржње© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Партију европских социјалиста (ПЕС) увредило је што је функционер Српске напредне странке и бивши председник скупштине Владимир Орлић на заседању у Београду доделио лажне ордене за службу тзв. Косову посланицима Европског парламента Андреасу Шидеру и Тонину Пицули.

Због тога је ПЕС издао саопштење у којем наводе да их је Орлић на тај начин напао, а генерални секретар ПЕС-а Ђакомо Филибек изјавио је да ово није први пут да је странка председника Србије Александра Вучића напала посланике Европског парламента.

Како каже, тиме је показано непоштовање према Европској унији.

"Актуелни напади су још опаснији с обзиром на то да је додатна нестабилност у региону подгрејана са пленарног састанка Народне скупштине Србије. Поготово имајући у виду односе званичног Београда и Приштине. Овакве оптужбе имају још већу тежину јер долазе од високог функционера Српске напредне странке и бившег председника Народне скупштине Србије Владимира Орлића", каже Филибек.

ПЕС је изразио забринутост за владавину права у Србији након што је влада употребила грубу силу против протеста опозиције почетком јануара због навода о нерегуларности избора.

Да представници ове странке не прате баш заседања српског парламента већ имају оне који им јављају шта се збива у Београду, јасно је по томе што је ПЕС у објави означио Странку слободе и правде Драгана Ђиласа.

image